zondag 12 april 2015

Toegepaste winkel- en kledingwetenschappen

Bereid je voor mensen, want vandaag gaan we hogere wiskunde doen
Heel lang geleden las ik een artikel over de zogeheten cost-per-wear. Een soort indexcijfer die meet hoe duur een kledingstuk per draagbeurt is. Wanneer je een aantal items en hun CPW's vergelijkt, kun je vaststellen welke investering nou geslaagd was en welk kledingstuk je beter in de winkel had kunnen laten hangen. Wanneer je bijvoorbeeld een hele dure jas hebt gekocht (€200,-) en die heel vaak draagt (elke dag), krijg je een hele lage CPW. Tegenover een goedkoop shirtje (€20,-) die je maar één keer hebt gedragen.
Hoe werkt dit nou precies? Heel simpel. De naam zegt het eigenlijk al, de kosten van het item deel je door het aantal draagbeurten. Nu snap ik dat je niet per kledingstuk hebt bijgehouden hoe vaak je het hebt gedragen, maar je kunt voor jezelf wel een beetje uitrekenen hoe vaak je een item per week/maand draagt en bedenken hoe lang je hem al hebt.

Voorbeeldje.

Mijn leren jasje van de Zara heb ik, na enig speurwerk in mijn instagram feed, al 3,5 jaar (!!!) (ik schrok er zelf ook van). Ik draag hem natuurlijk vooral in de zomer, de lente en de herfst, maar ook lang niet iedere dag. Laten we zeggen dat ik hem de helft van het jaar wel draag, dus 150 dagen per jaar. Dit getal keer het aantal jaren dat ik dit jasje bezit (3,5) en ik weet het aantal draagbeurten. Het prijskaartje van het jasje was ook even graven in mijn geheugen, maar het lag geloof ik rond de €100,-. Dan rest ons alleen nog de eenvoudige rekensom van 150 x 3,5 / 100 en we hebben de CPW: €0,19

Negentien cent mensen. Dat betaal ik dus per keer dat ik dit jasje draag. DAT IS NIKS! Je begrijpt vast dat ik nieuwsgierig werd naar de rest van mijn kleding. Nu heb ik niet mijn hele garderobe berekend, maar wel een aantal items waar ik benieuwd naar was.

Wat resultaten. 
Op deze manier zie je dat hoewel een jurkje nog zo goedkoop kan zijn, wanneer je hem nooit draagt dan heeft het een hele hoge CPW waarde en is hij dus eigenlijk vet duur. Zo kwam ik erachter dat ik de afgelopen vier draagbeurten maar liefst €8,75 voor dat stomme witte jurkje heb neergelegd. En dat terwijl ik elke dag maar €0,82 uitgeef aan mijn tas.

En wat kan ik hier nou precies mee? 


Goeie. Maar door te kijken naar hoe duur een bepaald item eigenlijk per draagbeurt is, kun je beter zien hoe "goedkoop" hij eigenlijk echt is. Hierdoor maak je andere keuzes bij het shoppen en zie je in dat je beter kunt investeren in dure kleding die je vaak draagt dan een goedkoop jurkje dat je nooit draagt (het ligt nog steeds een beetje gevoelig). Ook kun je op deze manier kijken welke items nou een laag CPW hebben (en dus goedkoop zijn), wat je in je achterhoofd kunt houden bij het winkelen.

Mijn laagste CPW's, oftewel mijn meest "goedkope" items
Matt & Nat tas | Zara leren jasje | Nike roshe runs | Cheap Monday trui
Mijn hoogste CPW's, oftewel mijn duurste items.
Dr. Martens 1460 | Nelly hakken | Only jurkje | New Balance 


Wat heb ik geleerd van dit "experiment"? 


...als ik het even zo mag noemen.

  1. Dat mijn lage-CPW-items bestonden vooral uit dingen die goed te combineren, vrij ongevoelig voor trends en redelijk basic zijn. 
  2. Mijn hoge-CPW-items zijn juist trendgevoelige dingen die hierdoor maar weinig aantal keren te dragen zijn, schoenen die niet helemaal lekker zitten en dingen die ik alleen aankan bij bepaalde gelegenheden.
  3. Dat de prijs van een item heel belangrijk blijft bij de CPW (goh), maar echt. Ook al heb ik die roshe runs héél vaak gedragen: mijn tas zit nu al op een lagere CPW dan de nikes, o.a. omdat mijn tas een stuk goedkoper was. 
  4. Dat naast het feit dat dure kleding dus vaak mooier is, je dit vaker draagt en dus goedkoper is, dure kleding ook langer meegaat. Hierdoor verandert automatisch de CPW. Ik heb namelijk net een nieuwe top gekocht die natuurlijk nog een heel hoog CPW heeft, omdat ik hem nog maar één keer heb gedragen, maar als ik over 4 jaar weer een kleine berekening maak, kan ik zien dat de CPW een stuk lager is geworden. 
  5. Dat je eigenlijk niet te veel waarde moet hechten aan de prijs, het aantal draagbeurten, de CPW of dit hele artikel. Het is natuurlijk een beetje onzin om helemaal te berekenen hoe vaak je iets draagt en of dit rendabel is ja of nee. Het gaat meer om je gevoel bij een stuk en die emotionele waarde zit natuurlijk in geen enkel indexcijfer verwerkt. Een wit jurkje kan nog wel zo duur zijn en je kunt hem nog wel zo weinig dragen, als je hem prachtig vind en je er echt gelukkig van wordt dan koop je hem gewoon! Geen moeilijke berekeningen die daaraan te pas komen. 


SHARE:

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Myrthei. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig