![]() |
Aller lievelingste lievelings: appeltaartje |
(Waarschuwing: dit is een artikel met een licht overtuigende doch aggressief betogend tintje)
Ik denk dat ik al voor zo'n jaar bijna elke ochtend een voedzaam havermoutontbijtje nuttig (op de croissant-zondag-ochtenden na dan) en ik kan inmiddels niet meer zonder. In de tijd dat ik dit ontbijtgraangoedje ontdekte was ik een beetje klaar met elke ochtend brood. Naast dat ik 's ochtends nooit honger had en zin in ontbijt vond ik dat bammetje met chocopasta vooral erg saai. Totdat ik havermout probeerde. Het is niet dat mijn leven compleet veranderde hoor, haha, maar mijn ochtend veranderde wel. Ik had ineens super veel zin om te ontbijten en had nog maar weinig moeite om half 7 uit mijn bed te komen, in de weet dat ik een heerlijk kommetje havermout zou nuttigen! Havermout is namelijk niet alleen heel erg gezond, maar door de verschillende variaties die je met havermout kan maken ook erg lekker. Tot zover het betogende gedeelte, over tot mijn vijf lievelings receptjes!
![]() |
1 - 2 - 3 - 4 - 5 |
1. Het Oma's-appeltaart-havermoutje-waar-je-altijd-op-kunt-terugvallen
De appeltaart: een oude bekende. De havermoutliefehebbers weten waar ik het over heb. Verwarm 200 ml (amandel/soja/andere niet koeienmelk voor de echte health lovers onder ons) melk en voeg daar 40 gram havermot aan toe. Laat dit even koken zodat de havermoutvlokken de melk goed opnemen en het echt een papje wordt. Bak ondertussen 1 in stukjes gesneden appel in een klontje boter op middelhoog vuur en voeg wat rozijntjes, notenmixje met gedroogde cranberries en eventueel wat supergezonde superfoods zoals gojibessen (HEALTHY!!! enzo). Je kunt natuurlijk zelf bepalen wat je er allemaal doorheen gooit. Voor de smaak voeg ik ook nog wat kaneel toe, waarnaar ik de gebakken appeltjes bij het havermoutpapje gooi.
2. Het Gekarameliseerde-peer-havermoutje
Even tussendoor snoepen mag zo af en toe. Kan prima met dit ontbijtje met peer. Ik ontdekte hem eigenlijk zelf toen de peren op moesten en het smaakte me best goed! Volg weer dezelfde stappen voor het havermoutpapje als die van de appeltaart-havermout. Bij dit recept bak je in plaats van appeltjes natuurlijk peertjes! Maar eerst een flinke klont boter in de pan, samen met een flinke schep basterdsuiker. Laat dit eventjes een beetje karameliseren door de pan te bewegen (niet roeren sie vous plait). Voeg dan de partjes peer toe en laat de peer lekker zacht worden en bruin kleuren. Voeg ook nog even wat walnootjes doen en laat ze de gekarameliseede suiker nog even meepakken. Voeg dit allemaal toe aan de havermout en strooi er nog wat kaneel over.
3. Het Weinig-Tijd-en-snel-weg-havermoutje-met-kiwi
Ideaal voor op die ochtenden die vaak net iets te kort duren en waarbij je vaak net iets te weinig tijd hebt om peertjes te karameliseren of appeltjes te bakken. In plaats van het bakken in een pannetje doe je dezelfde hoeveelheden melk en havermout in een kommetje en gooi je het in de magnetroon voor twee minuutjes. Ondertussen schil en snijd je snel een kiwi binnen je tijdslimiet en houd je wat rozijntjes, cranberries, walnoten, moerbeien, goji bessen, nog meer lekkere gezonde knabbeltjes in de aanslag zodat je binnen twee en een halve minuut dit kunt mengen en een heerlijk, gezond en snel havermoutje op tafel hebt staan! Voor de echte haast kun je de melk en havermout de avond van te voren al in de koelkast zetten zodat de havermout de hele nacht de melk kan opnemen en het een lekker (koud) papje wordt waardoor je de volgende ochtend niks meer hoeft te verwarmen en maar liefst 1 minuut winst hebt! Net iets minder lekker vind ik persoonlijk, maar wel wat sneller.
4. Het Carrot-Cake-havermoutje
Een andere favoriet is de worteltjestaart. Nou begrijp ik wel een beetje dat dat niet heel lekker klinkt als je het nog nooit hebt gegeten, dat had ik ook (MAAR TJEK DIT heerlijke zoete cake met nog heerlijkere zoetere frosting heerlijk allemaal). Ik heb het al een aantal keer gehad en het is super lekker, niks vieze wortelen. Ik moet eerlijk zeggen dat dit havermoutje er niet helemaal aan kan tippen, maar zonder veel suikers komt hij er aardig in de buurt!
Herhaal het melk-havermout-pannetje ritueel (met net iets minder melk) en rasp ondertussen een stukje wortel naar smaak boven het pannetje. Ik gebruik zelf vaak van die mini-worteltjes, omdat 1 à 2 precies genoeg zijn voor één ontbijtje. Om wat extra smaak en vocht toe te voegen, gooi je wat sinaasappelsap erbij (bij voorkeur vers). Geef het papje ook een flinke boost kaneel en voeg wat rozijntjes en walnoten eraan toe en je carrot cake is klaar! Die rozijnen zijn trouwens echt favoriete toppings zoals je inmiddels wel kunt begrijpen, lekker zoet!
5. Het Zondag-ochtend-rabarber-crumble-havermoutje
Als laatste sluit ik af met een minder gezonde variant: taart. Wat. Taart? Als ontbijt? Jep. Boeien. Zondagochtenden zijn om lekker te ontbijten en te genieten dus waarom niet ontbijten met taart? Maar wel met havermout natuurlijk! Deze versie zit de havermout niet in de pap, maar in de crumble. Verwarm de oven voor op 180 graden en verwarm 180 gram rabarber met een klein beetje vocht (water) in een pannetje en voeg eventueel voor de smaak wat sinaasappelsap toe. Voeg hier een half zakje vanillesuiker en wat gemberpoeder aan toe en doe in een ovenbestendig kommetje. Maak ondertussen de crumble door 20 gram boter eerst te mengen met 25 gram bloem en 25 gram havermout. Voeg hier ook nog wat vanillesuiker aan toe en meng tot er een mooie crumble ontstaat. Strooi dit over het rabarberpapje en bak je taart in zo'n 35 minuten in de oven. Neem ondertussen een lekker zondagochtendbadje of lees een lekker boek, want je moet eventjes wachten. Maar het resultaat is wel verrukkelijk!
Geen opmerkingen
Een reactie posten