vrijdag 20 november 2015

10 Redenen waarom je ooit een reis door Tanzania moet maken


Het is inmiddels alweer bijna een half jaar geleden dat ik samen met mijn ouders 6000 km naar Afrikaans grond vloog en het geweldige Tanzania ontdekte. Met vele mooie herinneringen en foto's die ik nog vaak eens doorkijk, lag mijn reisdagboek die ik die twee weken bijhield nog steeds onaangeraakt in een hoekje op mijn kamer. Niet dat ik er niet in wil kijken, integendeel, het is er simpelweg niet van gekomen om hem te vullen met de ontelbare foto's die we hebben gemaakt. Toen ik afgelopen week eindelijk de moed bij elkaar raapte en begon met knippen en plakken en teruglezen van de verhalen, bedacht ik mij dat iedereen eigenlijk eens naar een land als Tanzania moet gaan. En aangezien het komende maanden weer de tijd is om vakantieplannen te maken, schotel ik hier nog even 10 redenen voor waarom jij nu een reis naar dit prachtige land moet boeken.

Tanzania redenen

 1. Allereerst is Tanzania een echt Afrikaans land. Toen wij ongeveer een jaar geleden onze vakantie gingen boeken wouden we iets bijzonders, omdat het de laatste keer zou zijn dat ik mee zou gaan (ook al wil ik deze zomer best weer een tripje meedoen hoor mam). Mijn moeder wou graag naar Afrika toe, waarnaar we vele landen bekeken. Al snel kwamen we uit op Tanzania en Kenia. Met name door onderstaande redenen, maar ook omdat je hier heel veel van (een groot deel van) Afrika in één land hebt: de natuur, de parken, de cultuur, de tradities, noem maar op. 

 2. Wat ik erg fijn vond aan Tanzania is dat vrijwel iedereen er Engels spreekt. Niet alleen de toeristische sector, ook oude mensen, jonge kinderen en alles daartussenin. Dit is omdat Tanzania in de koloniale periode een lange tijd onder Brits bestuur stond. Ik vind het zelf heel prettig dat ik gewoon kan communiceren met de lokale bevolking. Onderling spraken ze wel vaak hun traditionele stamtaaltje of Swahili. 

 3. Op zich een belangrijk aspect, met al die droevigheid van tegenwoordig in de wereld, is dat Tanzania een vrij stabiel land is. Er zijn geen enge burgeroorlogen zoals in Congo en Soedan. Je kunt je gewoon veilig voelen in dit land, wel zo fijn. 

 4. Dan over naar de hawtspats van Tanzania. Ten eerste de (14) nationale parken, de mooiste behoren namelijk tot dit land. Het is niet voor niets zo dat Tanzania het safariland bij uitstek is. Wij hebben met onze geweldige gids/chauffeur Edric maar liefst vier nationale parken bezocht in tien dagen, en ze waren allemaal weer verschillend met verschillende dieren. Een echte must om te bezoeken is het Serengeti Nationaal Park, met een oppervlakte van Nederland en België samen. Klein detail: Edric kende elk miniscuul zandweggetje in het park. 

 5. En omdat onze chaffeur zo ervaren was, hebben we ook elk dier van de big five gezien. De één iets vaker dan de ander. Zo hebben we één neushoorn in de verte kunnen spotten, maar werd ik niet meer zo warm of koud toen we voor de 75e keer langs een olifant reden. De kans is dus groot (mits jouw chaffeur net zo goed is) dat jij deze ook allemaal te zien kan krijgen, zou tof zijn!

 6. De plek waar we deze zeldzame neushoorn troffen - en tevens ook ongeveer de enige plek waar deze grote vriend zich bevindt, was de onuitspreekbare Ngorongoro krater. Een bijzondere plek met de meeste wilde dieren per vierkante meter. En die vierkante meter is ook nog wel een dingetje, de caldeira krater is namelijk 16 kilometer breed. Door een intense eruptie uitgebarsten, wat zorgde voor een bijzonder vruchtbare bodem, wat vele wilde grasetende dieren heeft getrokken. Zo kwam ik de meest enge en grote struisvogel die ik ooit heb gezien hier tegen. 

 7. Voor de actievelingen onder ons is een beklimming van de Kiliminjaro, ook wel het dak van Afrika, een goede reden om in het vliegtuig naar Tanzania te stappen. Ik heb het zelf niet gedaan, dus ik kan er niet zoveel over vertellen, maar ik weet zeker dat het een bijzondere ervaring zou kunnen zijn, waarbij je veel verschillende klimaten en omgevingen tegenkomt en tegelijkertijd een hele uitdaging voor jezelf kan behalen. 

 8. Dan Zanzibar a.k.a. het paradijs! Wat was dit een geweldig eiland zeg. Na de soms wat vermoeiende safari's hebben we hier vier dagen lang gechilld, gezwommen, gegeten en gechilld. Oja, wij zagen ook nog een specerijenfarm waar wij een tour deden door vanilleplanten, lycheebomen en nog heel veel meer (mega aanrader) en brachten een dag door in het toverachtige Stone Town. Maar het allerbeste was de onwijs mooie, warme Indische Oceaan, waar ik heel wat uurtjes in heb gerelaxed. 

 9. We maken weer even een kleine vlucht terug naar het vaste land. Hier zagen we namelijk naast heel veel natuur, ook heel veel cultuur. Ik heb de Tanzanianen ervaren als vrolijke, hardwerkende mensen. Het zijn echte familie mensen met vele tradities. Dit kun je terugzien in de vele stammen die Tanzania rijk is. Wij hebben een masaï-dorp bezocht, de enige stam die nog erg traditioneel als rondtrekkende nomaden leven. Maar ook de wat modernere mensen zijn echte familiemensen. Een must is om bij een familie een lokale maaltijd te eten. Ben je ook weer meteen gevoed voor de hele week, kan ik je verzekeren. 

 10. Wat we op diezelfde dag zagen was een wat armoediger wijkje: houten hutjes met wat golfplaten op het dak. Onze gids vertelde dat families in die huisjes soms wel zes jaar doen over het bouwen van hun hutje, wat veel verteld over het doorzettingsvermogen van de Tanzanianen, maar ook over de armoede. Deze heerst er namelijk nog steeds. 

  Eénderde van de Tanzanianen leeft namelijk nog steeds onder de armoedegrens. En hoewel daar allerlei oorzaken voor zijn, waarbij natuurlijk de kern van het probleem moet worden aangepakt, helpt het het land ook al heel veel om er alleen al naartoe te reizen. Het kost namelijk een hele boel geld, maar dit wordt ook geïnvesteerd in het land. Het eten wat je koopt, de safari's waar je voor betaalt, de activiteiten, de verblijven, ga zo maar door. Onze gids vertelde dat door mensen die reizen maakten zoals wij, hij zijn twee dochters naar de universiteit kon laten gaan. En dit vind ik eigenlijk wel de beste reden om naar dit land af te reizen. Als je door middel van een geweldige vakantie ook nog eens een heel klein beetje kunt bijdragen aan de ontwikkeling van het land, dan zou ik ...
Zo, dit was mijn spreekbeurt over Tanzania haha. Ik hoop niet dat ik jullie al bij punt 1 ben kwijtgeraakt, maar als ik iemand al een heel klein beetje enthousiast heb kunnen maken dan ben ik al blij!

De route die wij hebben afgelegd in Tanzania


SHARE:

2 opmerkingen

 1. Ah wauw wat vet! lijkt me een heel tof land. Fijn ook dat mensen Engels spreken, maakt het toch wat makkelijker :)

  BeantwoordenVerwijderen

© Myrthei. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig