vrijdag 18 maart 2016

Recept | Bietjesbrownie

 

Deze brownie is al een aantal keren voorbij gekomen op menig feestje en verjaardag, en hoewel hij het altijd erg goed doet heb ik het recept eigenlijk nog nooit met jullie gedeeld. En aangezien bietjes toch wel een beetje bij de winter passen, maar de huidige winter steeds verder te zoeken is (waarover niks te klagen overigens) wordt het hoog tijd om daar verandering in te brengen! Dit baksel maakte ik naar een recept van de Elle Eten (hulde naar dat blad trouwens), in het begin puur en alleen omdat hij er zo leuk een feestelijk uit zag. Want zeg nou zelf, bietjes in je brownie klinkt niet heel aantrekkelijk. Toch vind ik juist dat de bietjes heel veel smaak en textuur toevoegen. Dat hij voor het oog ook wat doet, is natuurlijk ook niet verkeerd. En wees niet bang, hier zit gewoon genoeg suiker en zoetigheid bij zoals bij een echte brownie hoort. Lees snel verder voor het recept! 


Men neme 

 500 gram bieten
⟡ 250 gram pure chocolade
100 gram kokosolie
 3 eieren 
 200 gram kristalsuiker
 2 tl vanille-extract of 1 zakje vanillesuiker
 150 gram bloem 
 75 gram cacao 
⟡ 1 tl bakpoeder 
⟡ 75 gram grofgehakte walnoten 
⟡ 100 gram poedersuiker 

Bereiding

Snij de bieten in kleine blokjes en pureer ze in een keukenmachine tot beetje een gladde massa. Laat wat sap uit de verpakking achter.
Verwarm de oven tot 180 graden. Beleg de bodem van het bakplik met bakpapier.
Smelt de chocolade met de kokosolie in een roestvrijstalen kom au bain marie (boven een pan met zachtjes kokend water).
Neem de kom van het vuur zodra de chocolade en kokosolie zijn gesmolten en laat een beetje afkoelen.
Klop met een mixer de eieren met kristalsuiker en het vanille-extract of de vanillesuiker in een kom bleekgeel en luchtig. Schep de bietjespuree met het chocolademengsel door het eimengsel. Meng er de bloem, cacao, bakpoeder, gehakte walnoten en bietenpuree door. 
Schep het beslag in de bakvorm en bak de brownie 20-25 minuten in de oven. Neem uit de oven en laat afkoelen. 
Meng nog 2 eetlepels van het achtergehouden bietensap met de poedersuiker. Als je geen sap hebt, gebruik dan 2 eetlepels bietenpuree, meng met 3 eetlepels water en laat uitlekken boven een kommetje. Verdun het glazuur eventueel nog met wat water als het nog niet glad genoeg is. 
Neem de brownie uit de bakvorm en druppel het bietenglazuur erover. Laat het glazuur hard worden voordat je het opsmikkelt. Ik weet het. Dat is moeilijk. Maar probeer het toch voor het mooiste resultaat. 


Naar een recept van Elle Eten 

SHARE:

5 opmerkingen

  1. Wow dit ziet er én heel gaaf uit én het lijkt me heel lekker. Ik sla je post zeker op en ga proberen binnenkort een vegan variant te maken :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oeh, super origineel recept! Dit zou ik dus echt nooit zelf bedacht hebben. Wat lijkt het me lekker <3. Ziet er mooi uit met die versierde bovenkant!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb hem ook van de Elle hoor!! Maar hij is inderdaad erg lekker :)

      Verwijderen

© Myrthei. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig