vrijdag 29 april 2016

Mijn kookboekenverzameling


Als ik een recept zoek om in het weekend lekker uitgebreid te koken, of doordeweeks iets in elkaar moet flansen, struin ik negen van de tien keer mijn pinterest pagina of verschillende foodblogs af. En ook de site van de allerhande staat momenteel tussen mijn meest bezochte webpagina's. Toch blijf ik mijn kookboeken nog wel trouw steunen. Want hoewel ik hier niet meer zo vaak uit kook (wat best jammer is!), staan hier zoveel mooie, lekkere recepten in. Mijn voornemen is dan ook om hier meer van te proberen! Als een eerste stap laat ik vandaag mijn bescheiden collectie aan kookboeken zien. 1. Simple Dinners Donna Hay 
Ik ben gek op de recepten van Donna Hay. Alleen van de foto's kan ik al lopen watertanden. Het was dan ook geen verrassing dat ik van een boekenbon Simple Dinners aanschafde. Waarom dit boek en niet één van haar vele andere geweldige boeken? Omdat dit, en de titel verklapt het al, lekker simpele gerechten zijn maar wel met iets bijzonders. Hoe ik het liefst kook. En met toendertijd het oog op mijn studententijd, leek dit mij het perfecte kookboek. Simple Dinners heeft veel basic recepten, niet te moeilijke ingrediënten, veel tips en uitleg over ingrediënten en een fijn indeling. Ik ben nog steeds blij met mijn keus, want ik pak hem nog vaak uit de kast. Is het niet omdat ik iets lekkers op tafel wil zetten, dan wel om te kwijlen bij de prachtige foto's. Dit is in ieder geval nog niet mijn laatste kookboek van Donna Hay. 
Favoriete gemaakte recepten? Brioche-broodpudding, Frittata met gekarameliseerde ui en aardappel, snelle gnocchi van ricotta met salieboter. 
Favoriete nog te maken recepten? Snelle ravioli-lasagne, risotto met gebakken kip en porcini, open ratatouilletaart, clafoutis met vijgen en bruine basterdsuiker.


2. In een pannetje (Xenos)
Naast al die mooie, dure boeken ben ik ook gek op de goedkope varianten van de Xenos. Hierin staan namelijk ook heel veel lekkere, gangbare recepten. Dit boek kreeg ik cadeau, samen met mini ovenpannetjes. Elk gerecht uit dit boek is  gemaakt met deze ovenpannetjes, wat het extra leuk maakt. En saai? Helemaal niet! Van broodjes, tot mosselpannetje, tot chocoladefondue. Er staan heel veel verschillende recepten in. En ik verzeker je dat ik zo'n beetje elk recept uit dit boek wil maken, echt een topper! 
Favoriete gemaakte recepten? Uientaartje met camembert, Indiase viscurry.
Favoriete nog te maken recepten? dinerbroodjes met kruidenboter, mini-olijvenfocaccia, bouillabaisse, bloemkoolsoep en croûte, zalmcrumble met tomaatjes. 3. Groene Sapjes Fern Green 
Met dit boek smokkel ik stiekem een beetje. Hij is namelijk niet helemaal van mij, maar van papa (wel een cadeautje van mij :). Maar omdat ook papa hem veelvuldig gebruikte, vond ik dat hij ook wel een speciaal plekje binnen deze post verdiende. Ik kocht hem in de eerste instantie door de foto's, deze zijn namelijk erg duidelijk, inclusief foto's van de ingrediënten van het desbetreffende sapje, waardoor er nauwelijks een bereidingswijze vereist is. Toch bevat dit boek niet eens alleen maar smoothies, maar ook informatie over de ingrediënten, hoe je verschillende notenmelken maakt en is er een heel hoofdstuk geweid aan detoxen, met bijbehorende detoxkuren. Daarnaast zijn de meeste sapjes erg makkelijk om te maken. Een aanrader voor de #fitgirls onder ons. 
Favoriete gemaakte recepten? Tropische koolsmoothie, peer paksoismoothie, 
Favoriete nog te maken recepten? Paars gembersapje, tomaat-basilicumsmoothie, watermeloensmoothie. 4. Comfort Food Jamie Oliver
Ik heb lang gespaard voor een kookboek van legend Jamie, en ook lang nagedacht welk boek ik nou zal kopen van al zijn serie kookboeken. Ik koos voor comfort food, omdat ik graag dit soort recepten maak. Toch viel hij mij iets tegen. Zo bestaan de recepten uit lange ingrediëntenlijsten met soms wat moeilijke ingrediënten. Ook staan er veel Aziatische of traditionele, nostalgische Engelse gerechten in. Moet je van houden, niet helemaal mijn smaak. Het is dus waarschijnlijk persoonlijk dat ik dit boek wat vind tegenvallen, maar ondanks dat staan er ook heel wat recepten in om bij te water tanden hoor! En fan van Jamie blijf ik natuurlijk ook gewoon, ga alleen wel sparen voor een ander kookboek ;) 
Favoriete gemaakte recepten? Tutti frutti tarte tatin met peer, kipshoarma 
Favoriete nog te maken recepten? Chicken tikka massala, Mac 'n Cheese met kreeft, Linguine met krab, Gesmolten cheesecake 5. Havermoutje Pascalle Bonnier & Mathijs Kok 
Nog een gezond boek wat ik in de kast heb staan is Havermoutje. Een boek waarin het ingrediënt havermout telkens weer terug komt (goh). Het ultieme boek voor mij, als havermoutfanaat. Het leuke aan dit boek is dat het uit zoveel verschillende recepten bestaat, wat je niet zo snel zou verwachten bij havermout. Van haverpannenkoeken, tot havermoutpizza, tot haverchips tot vis met havermoutkorstje. Het staat er allemaal in! 
Favoriete gemaakte recepten? Worteltaart-havermoutje, homemade havermoutgranola 
Favoriete nog te maken recepten? Havermout je met stroopwafel en steranijs, breekbroodhaverbolletjes, havermoutcantuccini.6. Topkok voor thuiskoks no. 2 + 3 o.a. Jonnie Boer, Herman den Blijker, Sergio Herman, El bullie en vele anderen
Dan nog een tintje culinairder kookboek. Ik denk dat dit twee van de eerste echte boeken zijn die ik voor mezelf kreeg, met sinterklaas (of course, bron voor vele van mijn kookboeken). Ik was jong en dit was veels te hoog gegrepen voor iemand die alleen nog maar wraps en koekjes kon maken. De recepten zijn namelijk zeer verfijnde recepturen van sterrenchefs, en dus geen spreekwoordelijke kattenpis. Toch heb ik inmiddels, als onervaren thuiskok, een aantal recepten geprobeerd en die zijn goed bevallen! Dit is een boek voor thuiskoks die net als ik van koken houden, maar misschien iets meer ervaring hebben zodat ze geen drie uur in de koken staan zonder dat het eruit ziet alsof er een ontploffing is geweest. Sowieso een hebbedingetje. 
Favoriete gemaakte recepten? Tarte tatin van rode ui met 2 bereidingen van bloemkool en een puree van rucola met een frisse botersaus van wijn en laurier (2), gefrituurde risotto met hollandse garnalen, mozzarella, paprika en dragon (3). 
Favoriete nog te maken recepten? Gebakken zeebaars met schaaldierenrisotto en gamba's in een krokant jasje (3), artisjok met vinaigrette, knoflookmayonaise en parmezaanse kaas (2), zeebaars gezouten met ansjovis-artisjokcrème en macvin-mousseline, citrusvinaigrette (2), upside down peren-sponge (2).

SHARE:

2 opmerkingen

 1. ik vind het altijd geweldig om gewoon wat door kookboeken te bladeren.
  prachtige foto's van lekker eten, hmm! al hoewel ik er erg trek van krijg.
  Leuke kookboeken heb jij. ik kende ze bijna allemaal nog niet.
  ga ze zeker eens opzoeken.

  liefs joelle

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je leuke reactie! Daar heb je een heel goed punt. Alleen al erdoorheen bladeren is heerlijk :)
   Haha, dat is het leukst! Nieuwe dingen ontdekken. Zeker doen! X

   Verwijderen

© Myrthei. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig