Nu ik het zo zie staan klinkt Shakshuka als een of andere traditionele haka kreet van een rugbyteam, maar het is een Arabisch ontbijtgerecht. In het Nederlands vertaald als eieren in tomatensaus. Maar dit klinkt natuurlijk een stuk minder fancy. Hoe dan ook. Ik maakte Shakshuka gisteren voor het eerst en zeker niet voor de laatste keer want wat was dit een succesnummertje zeg, erg goed gelukt! Het is van oorsprong een ontbijtgerecht, maar kan ook prima als lunch of zelfs als avondeten. Daarnaast is het nog hartstikke gezond ook en vol van smaak. Ik heb eigenlijk spijt dat ik nu pas weet hoe Shakshuka smaakt want dit is LEKKER jongens. Echt waar, ga dit maken!!!
Men neme voor 3 à 4 personen
⟡ 1 ui
⟡ 1 teen knoflook
⟡ 1 rode paprika
⟡ 400 gram tomatenblokjes
⟡ 2 eetlepels tomatenpuree
⟡ 1 theelepel paprikapoeder
⟡ 1 theelepel chilipoeder
⟡ 1 theelepel komijn
⟡ 1 eetlepels koriander
⟡ 1 laurierblaadje
⟡ 3 tot 4 eieren
Bereiding
Snipper en fruit de ui in een grote hapjespan samen met wat knoflook. Voeg de rode paprika in kleine stukjes hier aan toe en bak een paar minuten mee. Voeg dan de tomatenblokjes met het sap toe, samen met twee eetlepels tomatenpuree. Laat even pruttelen en breng alles dan op smaak met de kruiden. Blijf hierbij proeven om te kijken of hij wat pittiger moet of juist milder (zie tips hieronder). Leg als laatste een laurierblaadje in de pan en laat een uur pruttelen. Let goed op dat alles niet aankoekt. Dit ging bij mij een beetje mis. Voorkom dit door elke tien minuten te blijven roeren.
Proef alles na een uurtje pruttelen nog even om te kijken of je nog wat extra's moet toevoegen en maak dan drie (of vier, ligt er aan hoeveel eieren je gebruikt) kuiltjes in de saus. Breek dan één voor één een ei boven het kuiltje en probeer de dooier heel te houden.Zet het vuur zacht en laat de eieren 8 tot 10 minuten pocheren in de saus.
Serveer met wat sneetjes (stok)brood en geniet ervan!
Hoe maak je deze Shakshukha nou helemaal naar eigen smaak?
⟡ Voeg voor iets meer pit een rood pepertje toe. Ik vond het (een kwart rode peper) naar mijn smaak wel nodig. Maar ik ben echt een loser als het gaat om pittig eten, dus als je van vlammend houdt kun je er zo een hele peper met pitjes en al ingooien.
⟡ Houd je van iets frisser? Knijp dan een halve citroen erboven uit!⟡ Hoewel het van oorsprong een Arabisch gerecht is, voegde ik er zelf nog een Grieks tintje aan toe door er wat feta boven te verstrooien. Ik ben hier zelf gek op en het geeft net weer een wat andere smaak.
⟡ Peterselie ziet er niet alleen vrolijk uit boven een pan Shakshuka, maar het voegt ook heel wat toe voor de smaak! Het maakt het gerecht wat kruidiger en frisser tegelijk.
⟡ Iets uitgeschoten met de peper of de chilipoeder? Voeg een theelepeltje bruine basterdsuiker toe om dit een beetje te verbloemen! Ik heb zelf sowieso al wat toegevoegd. Dat zoetige smaakt heerlijk erdoor!
Wat een grappige naam zeg en het klinkt ook hele lekker!
BeantwoordenVerwijderenKlinkt niet alleen zo, is het ook!! Echt aan te raden hoor :)
Verwijderen