donderdag 9 juni 2016

Mijn drie 'regels' voor een gezonde levensstijl

Overheerlijk (aan te raden!) recept via Lepeltje Liefde
Allereerst even een claim; zoals de titel wellicht doet denken aan een of andere fitgirl die alleen maar lekker gaat op crackers en sapjes. Dat ben ik dus niet. Integendeel! Een spontaan patatje oorlog, of een aantal wijntjes tik ik ook met gemak en zonder schuldgevoelens weg. Maar dan wel met mate. En dat is precies hoe ik over gezond leven denk. Mijn definitie van gezond zijn gaat meer richting: lekker leven, op een gezonde manier, door ook gewoon lekker ergens van te kunnen genieten. Voordat ik de hele clue al ga verklappen: lees snel verder om erachter te komen hoe ik gezond blijf en toch kan genieten!

1. Sporten: doe iets wat je leuk vindt
Sport staat al mijn hele leven vrij centraal. Ik stond al op de ski'tjes toen ik nog een luier aan had, zat vanaf mijn zesde op volleybal en momenteel gaat er geen week voorbij zonder dat ik even een uurtje wat beweging pak. Ik snap natuurlijk wel dat niet iedereen zo dol is op sporten, maar mijn gouden tip hierbij is wel: doe iets wat je leuk vindt. Het heeft echt geen zin om jezelf elke dag naar de sportschool te slepen als je het helemaal niet leuk vindt, dat ga je geen weken volhouden. Wat je wel vol kunt houden is een watersport waar je helemaal van kan genieten of gezellige teamsport met je beste vrienden. Tussen al die talloze soorten is er altijd wel iets wat bij je past en wat je leuk vindt.  Naast een leuke sport, waar je vaak al veel meer zin van krijgt om te sporten, helpt het om een bepaalde regelmaat hierin te krijgen. Toen ik nog volleybalde had ik twee vaste avonden per week training en stond mijn zaterdag standaard ingepland om een wedstrijd te spelen. Dit helpt niet alleen in je planning - wanneer je hiermee rekening houdt, gaat je excuus dat je te druk bent om te sporten nooit op - maar ook voor jezelf is het gewoon fijn om een bepaald ritme te houden.  Sport ook zeker niet alleen! Als je met anderen sport dan ben je niet alleen verplicht om te komen, maar is het ook meteen veel gezelliger om een rondje te gaan hardlopen. In een ver, ver verleden, toen ik naast volleybal nog fanatiek drie keer per week hard liep (dit kan ik nu zelf eigenlijk ook niet geloven), liep ik op zondagochtend wel eens samen met een vriendin. Zelfs als het regende en ik mij normaal gesproken al lang weer had omgekeerd in bed konden we elkaar toch motiveren om een stukje te rennen.

2. Heb een gezonde basis en ritme
Naast beweging is eten natuurlijk ook heel belangrijk. Je kunt nog zoveel sporten, als je alleen maar frikadellen eet en elke avond flink aan de zuip gaat heeft het alsnog weinig zin. Nou ben ik stiekem niet het perfecte voorbeeld als het om heel gezond eten gaat, verre van, maar ik doe wel een poging. Zo gaat er geen dag voorbij zonder dat ik minstens drie stuks groenten en fruit naar binnen werk. Hoe ik dit volhoudt? Door iets te eten wat niet alleen gezond is, maar ook lekker. Het werkt pas wanneer je gezonde (lekkere) alternatieven vindt voor ongezonde maaltijden. Ik verving ooit mijn ontbijt van boterhammen met chocopasta door een kom havermout met fruit. Ik was al lang uitgekeken op die saaie bammetjes en echt een lekker begin van de dag was het ook niet. Tegenwoordig spring ik zowat mijn bed uit bij de gedachte dat ik een lekkere kom warme havermout met gebakken appeltjes mag opeten. En het is ook nog eens hartstikke gezond!   Wat bij mij ook goed werkt is om te plannen. Ik plan meestal van te voren in wat ik de komende week ga ontbijten, of als ik een lekker lunchrecept zie. Met avondeten is het als student iets lastiger, omdat elke avond wel weer anders uitpakt. Maar zolang je de rest goed inplant en vooraf al gezonde varianten op je maaltijden bedenkt, kun je moeilijk nog flink gaan snoepen. De laatste gezonde eettip is eigenlijk een hele simpele: doe gezonde boodschappen. Wanneer je geen ongezonde producten in je (koel)kast hebt staan, kun je ook niet zomaar inhaken op je snackverlangens. Dit gaat thuisthuis nog wel eens mis, mede mogelijk gemaakt door mama, maar doordeweeks lukt dit mij nog aardig goed. 

3. Geniet! 
Dit is misschien toch wel de belangrijkste regel voor mij (die me overigens helemaal niet moeilijk afgaat). Geniet van dat uitgebreide ontbijtje, dat wijntje, het stukje taart wat je krijgt aangeboden of dat lekkere broodje in een lunchzaakje. Ik heb ooit eens een week lang extreem gezond gegeten (lees: geen vlees, pasta, brood, melk, etc.) en ik werd er doodongelukkig van. Ik was continu heerlijke dingen aan het afwijzen wat ik ondertussen al lang had opgegeten en aan het bedenken wat ik op dat moment wél zou kunnen eten. Hierna bedacht ik mij dat ik veels te veel van lekker (en soms ongezond) eten hou om hier niet van te genieten. Natuurlijk is dit voor iedereen weer anders, zolang je maar je eigen balans vindt! Ongelukkig over je lichaam? Snoep wat minder. Vrij gezond en zeer tevreden? Geniet er dan wat extra van! 
SHARE:

6 opmerkingen

 1. Heel goed artikeltje! Ik probeer zelf ook wel gezond te leven en net als jij kijk ik gewoon uit naar m'n kommetje havermout in de ochtend (ooh, ik wil nog wel een keer hihi). Qua sporten vind ik het wel echt heel lastig. Hardlopen is echt helemaal niks voor mij net als de sportschool enzo, maar niet sporten is ook niet zo goed. Ik heb vroeger wel paardgereden (de enige sport waar ik echt megaveel plezier in had), maar dat is zo duur en eigenlijk heb ik ook gewoon de tijd niet. Ik ben al best wel een poosje aan het nadenken wat ik dan moet gaan doen, maar ik weet het oprecht niet. Heb je nog tips? Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks voor je reactie! Haha yes ik wist dat ik niet de enige was.
   Dat is lastig inderdaad. Als paardrijden echt niet gaat lukken, zou ik gewoon van alles uitproberen. Tennis, dansen, lacrosse, etc. Heel vaak kun je bij verschillende sportverenigingen wel gratis voor proef meetrainen, weet je meteen of het wat voor je is! Of ga eens mee met de training van een vriendin, dan is het het sowieso gezellig :) Liefs terug!

   Verwijderen
 2. Ik wil binnekrot eigenlijk een hoolahoop gaan aanschaffen voor mijn buik en bil spieren, is dat een goed idee misschien dat jij daar ervaring mee hebt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh wat gaaf! Ik heb er zelf geen ervaring mee maar wel goeie dingen over gelezen, leuke manier om lekker te bewegen lijkt me. Proberen kan nooit kwaad ;)

   Verwijderen
 3. goed artikel, en wat ziet die salade er heerlijk uit!
  ik heb zelf moeite met de gezonde levensstijl want
  elke keer als ik gezond eet en sport word ik alleen
  maar ongelukkig. ben nog steeds een manier te vinden
  waarbij het voor mij werkt.

  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het blijft lastig inderdaad. Maar je moet natuurlijk doen waar je gelukkig van wordt! En als dat lekker genieten is en niet te druk maken om supergezond eten en sporten dan is dat jouw manier :)

   Verwijderen

© Myrthei. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig