maandag 18 juli 2016

Recept | Simpele, frisse marmer citroencake

 

Als je mij al een tijdje volgt of mij persoonlijk kent, weet je dat ik graag cadeautjes geef en als het even kan een porseleinen schaaltje met een mooi zelfgetekend patroontje erop. Ik heb al een aantal exemplaren gemaakt en het blijft leuk om te geven (hier meer over dit leuke cadeau-ideetje!). Natuurlijk geef ik dan geen leeg schaaltje, maar vul ik hem met een lekkere taart of cake. En omdat deze citroencake van de Allerhande de laatste tijd zo vaak in mijn 'repertoire' zat en telkens zo goed in de smaak viel bij iedereen, vond ik dat hij wel een plekje had verdiend op de blog. Deze cake is niet alleen simpel, maar hij ziet er ook heerlijk uit met een marmeren patroontje bovenop!


Men neme voor één medium cake  
 150 gram boter op kamertemperatuur
⟡ 225 gram witte basterdsuiker
⟡ 3 eieren
 2 citroenen
 2 eetlepels tomatenpuree 
 1 beker crème fraîche (200 ml) 
 1 theelepel bakpoeder
 170 gram griesmeel 
 130 gram bloem 
 1/4 pot à 450 gram jam (persoonlijk vind ik frambozen het lekkerst, maar welke smaak is natuurlijk aan jou!)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de boter en de suiker voor drie minuten lang en mix daarna één voor één de eieren erdoor. Rasp de schil van de citroen hierboven en pers de citroenen uit. Zorg dat je alleen de buitenkant schil raspt: zodra je bij het witte gedeelte van de schil aankomt wordt dit bitter. Houdt ook een hand onder de citroen bij het persen, om de pitjes op te vangen. Zijn niet zo smakelijk door de cake. 

Roer samen met het citroenrasp en het sap de crème fraîche en de bakpoeder door het beslag. Zeef de griesmeel en de bloem erboven en spatel het luchtig door. Let goed op dat je beslag echt een beslag wordt en geen vloeibaar soepje. Is dat laatste wel het geval? Corrigeer dan met wat extra bloem. 

Verdeel het beslag over de ovenschaal. Roer de jam in een kommetje los met 1 el lauwwarm water en verdeel dit met een lepel over het beslag: druppel hem als ware in oneven grote druppels en strijk erlangs met een satéprikker, zodat je een mooi marmeren patroontje krijgt. 

Bak de cake in 50 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Controleer op gaarheid door er een satéprikker in de cake te steken: als hij er schoon uit komt is de cake gaar! Laat de cake  afkoelen (ongeveer twee uur). SHARE:

2 opmerkingen

© Myrthei. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig