woensdag 28 september 2016

Keukenexperimenten #1 Vrolijk Lunchbroodje


Waar ik laatst al liet weten dat de keuken steeds meer onderheven raakt aan mijn experimentjes en uitprobeersels, heb ik dit nu toch maar eens om weten te bouwen naar een blogpost. Gewoon, een doodsimpel receptje (goed, niet helemaal...), maar wel ééntje die ik compleet zelf heb verzonnen en 'ontworpen' - want tja, het oog wil ook wat. Ik heb in dit vrolijke lunchbroodje allerlei kleine experimentjes gestopt die ik nog wou uitproberen en dat resulteerde in een bom van kleuren, smaken en andere blijheid. Benieuwd naar hoe ik hem heb gemaakt? Lees snel mee! Wat vooraf ging...   

Het idee voor dit broodje begon eigenlijk in Antwerpen, waar ik ontzettend jaloers was op mijn vriend die zojuist een geweldig lekker en gekleurd broodje kreeg voorgeschoteld. Bestaande uit een soort smeersel van paprika, tomaatjes, rucola, granaatappelpitjes, kaas en vooral heel veel kleur. Zat ik dan met mijn saaie havermout (die overigens ook heel erg lekker was hoor). Toch inspireerde dit verrukkelijke broodje mij om zelf iets te maken wat daar in de buurt kwam. Maar dan met wat dingetjes toegevoegd die ik zelf ook heel erg graag nog eens wou proberen in de keuken.

Zoals een paprika roosteren op het gasfornhuis. Iets wat ik al een aantal keer voorbij zag komen op het world wide web, maar nooit aandurfde (want even: hoe eng en ongezond ziet zo'n zwart geblakerde paprika er uit). Toch won mijn nieuwsgierigheid het van deze angst en al gauw was daar een experimentje bestaande uit een zwart geblakerde paprika, een handje cashewnoten, wat peterselie en een kwakje kwark. En lekker dat het was... Echt waar, na het proeven van deze paprika lust je geen normale paprika meer.

Ook begonnen, na het een aantal keer nuttigen van overheerlijke gerechten met burrata, mijn kookhanden ook een beetje te kriebelen bij dit product. Ik moest en zou het een keer zelf gaan bereiden. En daarnaast zou dit ook perfect passen op het broodje. In de kaaswinkel waar ik zelf werk was er helaas geen burrata meer op voorraad die het zou redden voor de datum van het experimentje, maar in Wageningen vond ik er gelukkig nog ééntje.

Op wereldreis meegenomen naar huis vond hij ook zijn plek in het lunchgerechtje. Net als de gekleurde tomaatjes, radijsjes, rucola en het zeker niet te vergeten liefde & passiebrood van de doodgewone, dichtstbijzijnde Appie die ook heel wat kleur toevoegen. Als laatste voegde ik nog iets bijzonders toe, waar ik zelf ook niet niet veel ervaring mee had: eetbare bloemen. Bij gebrek aan mooie (eetbare!) bloesems in de tuin bestelde ik wat op BloomBites (topsite overigens!) en ontving ik een paar dagen later een pakketje vol vrolijke bloemetjes. Je zou misschien denken: superprachtig maar mega goor, nee dus! Het voegde serieus wat toe voor de smaak, sommige zijn wat pittiger en sommige wat frisser of zoeter.Vrolijk broodje burrata met geroosterde paprikaspread en bloemetjes 

PAPRIKASPREAD
⟡ 1 rode paprika 
⟡ een handje cashewnoten
⟡ verse peterselie
⟡ een 'kwakje' kwark
⟡ zout en peper

Rooster voor de paprikadip één rode paprika op het vuur. Dit gaat het beste door er aan de onderkant een grote vleesvork in te prikken en hem dicht boven het vuur te houden. Wees niet bang om het tegen de vlam aan te houden en hem zwart te laten blakeren (ook al is je natuurlijke reactie 'STOP, ik verpest de paprika'), een compleet zwart velletje is juist goed. Belangrijk is wel dat het zwarte niet veranderd in grijs, want dan wordt hij minder lekker.
Is de paprika vrijwel compleet zwart? Dan is het tijd om hem in plastic folie te wikkelen. Je kunt hem ook in een ziplock zakje doen, maar als je hem goed strak in folie wikkelt (mij nog niet gelukt) dan zou dat je straks een hoop energie en moeite schelen. Zorg er in ieder geval voor dat je paprika helemaal is ingepakt, zodat hij goed kan stomen en lekker zacht wordt.
Haal het folie er na een kwartiertje af. Met een beetje geluk trek je het zwart geblakerde vel zo mee, zo niet dan wordt het pulken!!! Hierbij is het handig om een bakje water ernaast te hebben, zodat je je vingers tussentijds even schoon kan maken.
Is al het vel van de paprika af? Dan is het tijd om het dipje te maken! Waarschuwing: de paprika is zo lekker en ruikt zo goed, dat je moet uitkijken dat je hem niet opeet voordat je überhaupt een dip hebt gemaakt. Maar de spread zelf is ook zeker heerlijk. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en laat draaien totdat je een mooie dip hebt, proef nog even of alles goed op smaak is. Je zou nog wat citroensap kunnen toevoegen als je hem wat frisser wil hebben!

BASILICUMOLIE 
1 bakje verse basilicum 
⟡ 100 ml goede olijfolie

Voor wat extra smaak en vrolijke dotjes vond ik de kruidenolie een mooie toevoeging aan dit gerechtje. Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze basilicumolie nog niet helemaal onder de knie had, al was dit natuurlijk ook de eerste keer. Dit kwam misschien doordat ik wat te kleine hoeveelheden had gebruikt, waardoor je veel minder goed kan mixen. Belangrijk is dus dat je niet te weinig basilicum toevoegt en het goed verkleint, maar ook zeker nog wel wat grovere stukjes blad er in houd. Even laten staan met een goede olijfolie en je kruidenolie is klaar! Als je nog over houdt is het geen probleem, die blijft zo een paar maanden goed. Heerlijk om je verse stokbroodje in te dippen bijvoorbeeld.

BROODJE OPMAKEN
⟡ rond brood (liefde & passie van de ah bijvoorbeeld) 
rucola
⟡ burrata
⟡ een handje gekleurde tomaatjes (ah)
⟡ een aantal radijsjes
⟡ eetbare bloemen

Snijd dikke sneden van het brood en beleg met de paprikaspread, een beetje rucola, stukjes burrata, wat gehalveerde tomaatjes, plakjes radijs en verdeel de bloemetjes erover. Druppel wat van de olie over en om het broodje heen et voìla, je vrolijke lunchbroodje is klaar om op te eten. 


SHARE:

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Myrthei. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig