Klassieke pesto genovese
⟡ 50 gram basilicum
⟡ 1 grote voorgekookte biet
⟡ 70 gram zongedroogde tomaatjes
⟡ 50 gram basilicum
⟡ 30 gram Parmezaan
⟡ 20 gram pijnboompitjes
⟡ olijfolie
⟡ zout
⟡ peper
Deze klassieker lukte mij tot een paar weken geleden pas voor het eerst. En ik was zo enthousiast, dat ik hem niet vond kunnen ontbreken op het borrelplankje. Het is misschien niet heel origineel, maar klassiekers zijn niet voor niets klassiekers! Pesto doet het altijd goed. Waar ik achter kwam tijdens het maken van deze dip is dat een goede Parmezaanse kaas wonderen doet voor je pesto. Het smaakt veel intenser dan een willekeurige parmezaan uit de supermarkt en daarom heb je er vaak ook maar minder van nodig. Als je nog wat extra smaak wil kun je een teentje knoflook toevoegen, maar aangezien de rest van de dipjes ook al wel wat knoflookteentjes bevatten vond ik hem zo juist wel lekker puur.
Bietjes-feta spread
⟡ 1 grote voorgekookte biet
⟡ 50 gram feta
⟡ 3 takjes tijm
⟡ 3 à 4 eetlepels Griekse yoghurt
⟡ 1 theelepel komijn
Dit was een ietwat riskant experiment die ik uitprobeerde (én zonder recept én op mijn verjaardag), maar hij pakte verrassend goed uit! En hij fleurt de boel natuurlijk extra vrolijk op met zijn roze kleur. Ik roosterde de bietjes nog even voor in de oven samen met wat takjes tijm voor 30 min op 200 graden voor wat extra smaak. Daarna voegde ik de bietjes samen met de feta, Griekse yoghurt, komijn en de tijm (pluk van de takjes) in de keukenmachine. Laat het eventjes draaien tot een gladde dip en klaar!
Dip van zongedroogde tomaat, groene olijven, kaas en knoflook ⟡ 70 gram zongedroogde tomaatjes
⟡ 15 gram geraspte kaas
⟡ 40 gram groene olijfjes
⟡ 5 eetlepels olie van de zongedroogde tomaatjes/olijfjes
⟡ 2 tenen knoflook
De naam verklapt de ingrediëntenlijst eigenlijk al volledig, maar dat maakt hem zeker niet minder spannend. Ik heb dit recept stiekem een beetje van mijn baas (onder het mom beter goed gejat dan slecht bedacht), waarbij we ook maar deze vier ingrediënten gebruiken en hij meteen al lekker is. Het enige wat je hoeft te doen is alles in de keukenmachine of blender te stoppen en klaar. Wil je hem iets grover? Laat de keukenmachine dan een paar seconden draaien en schep de helft er alvast uit. Laat de overige ingrediënten nog wat fijner malen, naar eigen wens, en meng met de wat grovere gehakte ingrediënten.
Zoete aardappelhummus
⟡ 1 zoete aardappel
⟡ 1 zoete aardappel
⟡ 125 gram kikkererwten
⟡ 1 flinke hand verse peterselie
⟡ 2 teentjes knoflook
⟡ 1 theelepel komijn
⟡ 1 theelepel paprikapoeder
⟡ citroensap
Dit is stiekem een oude bekende, maar hij kon ook echt niet ontbreken. Ik vond hem juist heel goed matchen bij de rest van de dipjes met zijn feloranje kleur en lekkere frisse smaak. De bereiding is ook niet moeilijk: breng 1 zoete aardappel voor 15 minuten aan de kook. Laat even uitwasemen en draai in de keukenmachine fijn samen met de kikkererwten, knoflook, peterselie, komijn, paprikapoeder, peper en zeezout. Maak hem nog iets frisser met wat citroensap.

Serveer de vier dipjes op een mooie grote schaal met vers gesneden stokbrood, toastjes en dipstokjes en je borrelplateau is klaar om op te eten!

Serveer de vier dipjes op een mooie grote schaal met vers gesneden stokbrood, toastjes en dipstokjes en je borrelplateau is klaar om op te eten!
Dat roze dipje ziet er zo vrolijk en vooral heel lekker uit!
BeantwoordenVerwijderenLeuk hè! Hij smaakt ook precies zo :)
VerwijderenDit ziet er echt zo lekker uit! Perfect voor een feestje of gewoon een avondje bankhangen met z'n tweeën :)
BeantwoordenVerwijderen