vrijdag 2 september 2016

Recept | Borrelplateau met vier verschillende dipjes


Eén van de leukste dingen die er is, is koken. Nog leuker is om te koken voor anderen. En het allerleukste is om te koken voor anderen op je eigen feestje. Vorige week deed ik dit, toen ik visite had uitgenodigd om mijn verjaardag te vieren onder het genot van een lekker glaasje wijn en natuurlijk veel lekkere hapjes. De eyecatcher van de tafel was zonder twijfel bovenstaande dipjesplateau gevuld met stokbrood, toastjes, dipstokjes en natuurlijk de dipjes zelf. Het stond niet alleen lekker vrolijk, maar viel ook goed in de smaak bij iedereen. Misschien omdat alle dipjes allemaal zelf gemaakt en lekker puur zijn. Ik laat je vandaag zien hoe je zo'n schaal met vier verschillende, heerlijke dipjes zelf in elkaar 'bouwt'!




Klassieke pesto genovese

⟡ 50 gram basilicum 
⟡ 30 gram Parmezaan 
⟡ 20 gram pijnboompitjes 
⟡ olijfolie 
 zout 
 peper

Deze klassieker lukte mij tot een paar weken geleden pas voor het eerst. En ik was zo enthousiast, dat ik hem niet vond kunnen ontbreken op het borrelplankje. Het is misschien niet heel origineel, maar klassiekers zijn niet voor niets klassiekers! Pesto doet het altijd goed. Waar ik achter kwam tijdens het maken van deze dip is dat een goede Parmezaanse kaas wonderen doet voor je pesto. Het smaakt veel intenser dan een willekeurige parmezaan uit de supermarkt en daarom heb je er vaak ook maar minder van nodig. Als je nog wat extra smaak wil kun je een teentje knoflook toevoegen, maar aangezien de rest van de dipjes ook al wel wat knoflookteentjes bevatten vond ik hem zo juist wel lekker puur.

Bietjes-feta spread

⟡ 1 grote voorgekookte biet 
 50 gram feta 
 3 takjes tijm 
 3 à 4 eetlepels Griekse yoghurt 
 1 theelepel komijn


Dit was een ietwat riskant experiment die ik uitprobeerde (én zonder recept én op mijn verjaardag), maar hij pakte verrassend goed uit! En hij fleurt de boel natuurlijk extra vrolijk op met zijn roze kleur. Ik roosterde de bietjes nog even voor in de oven samen met wat takjes tijm voor 30 min op 200 graden voor wat extra smaak. Daarna voegde ik de bietjes samen met de feta, Griekse yoghurt, komijn en de tijm (pluk van de takjes) in de keukenmachine. Laat het eventjes draaien tot een gladde dip en klaar!

Dip van zongedroogde tomaat, groene olijven, kaas en knoflook 

 70 gram zongedroogde tomaatjes 
 15 gram geraspte kaas 
 40 gram groene olijfjes 
 5 eetlepels olie van de zongedroogde tomaatjes/olijfjes 
 2 tenen knoflook

De naam verklapt de ingrediëntenlijst eigenlijk al volledig, maar dat maakt hem zeker niet minder spannend. Ik heb dit recept stiekem een beetje van mijn baas (onder het mom beter goed gejat dan slecht bedacht), waarbij we ook maar deze vier ingrediënten gebruiken en hij meteen al lekker is. Het enige wat je hoeft te doen is alles in de keukenmachine of blender te stoppen en klaar. Wil je hem iets grover? Laat de keukenmachine dan een paar seconden draaien en schep de helft er alvast uit. Laat de overige ingrediënten nog wat fijner malen, naar eigen wens, en meng met de wat grovere gehakte ingrediënten. 

Zoete aardappelhummus 

 1 zoete aardappel 
 125 gram kikkererwten 
 1 flinke hand verse peterselie 
 2 teentjes knoflook
 1 theelepel komijn 
 1 theelepel paprikapoeder 
 citroensap

Dit is stiekem een oude bekende, maar hij kon ook echt niet ontbreken. Ik vond hem juist heel goed matchen bij de rest van de dipjes met zijn feloranje kleur en lekkere frisse smaak. De bereiding is ook niet moeilijk: breng 1 zoete aardappel voor 15 minuten aan de kook. Laat even uitwasemen en draai in de keukenmachine fijn samen met de kikkererwten, knoflook, peterselie, komijn, paprikapoeder, peper en zeezout. Maak hem nog iets frisser met wat citroensap.



Serveer de vier dipjes op een mooie grote schaal met vers gesneden stokbrood, toastjes en dipstokjes en je borrelplateau is klaar om op te eten!


SHARE:

3 opmerkingen

  1. Dat roze dipje ziet er zo vrolijk en vooral heel lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit ziet er echt zo lekker uit! Perfect voor een feestje of gewoon een avondje bankhangen met z'n tweeën :)

    BeantwoordenVerwijderen

© Myrthei. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig