zaterdag 8 oktober 2016

De miskoop: hoe te verbannen


We kennen ze allemaal wel: dat item waar je zo verliefd op werd in de winkel, wat je een rib uit je lijf kostte en momenteel ligt te verstoffen achter in je kast. De miskoop. Was toch niet zo'n mooi stuk als dat je in eerste instantie dacht, of in ieder geval heb je hem maar zo'n twee keer aangehad in een jaar tijd. Ik ken hem ook, maar al te goed zelfs, al heeft het aantal zich de afgelopen jaren flink beperkt. Hoe ik dat voor elkaar heb weten te krijgen? Klik dan op 'meer lezen', waarin ik je een checklist geef om de miskoop te verbannen!

Voordat ik dit artikel schreef, heb ik zelf ook een klein beetje research gedaan (je doet een wetenschappelijke studie of je doet het niet ;). En op dit world wide web kwam ik onder andere het fenomeen Buyer's Remorse tegen, dat zich voornamelijk voordat wanneer mensen spijt hebben van een aankoop, zoals een miskoop. Deze Buyer's Remorse wordt ook wel geassocieerd met cognitieve dissonantie: het oncomfortabele gevoel wat we ervaren wanneer we iets doen wat in strijd is met iets wat we voelen of vinden, zoals het kopen van een heel duur jasje wat je niet zo mooi stijd in strijd is met alleen dingen kopen die je mooi staan. Wat ik ook tegenkwam over dit fenomeen is dat dit  onaangename gevoel wordt versterkt wanneer je hier meer geld, tijd en andere moeite insteekt. Dat dure jasje wat in je kast blijft hangen zal dus een grotere miskoop zijn dan die riem van een tientje die eigenlijk net te klein is.

Checklist

□  Het zit mooi en lekker 
Hier begint het natuurlijk mee. Op de hanger of op een plaatje kun je meteen bepalen of een item mooi is of niet, maar of hij goed zit, of het mooi aansluit, of het niet te groot of te klein is, weet je pas door het aan te doen. Om deze reden zijn sommigen tegen online winkelen (hallo generatiekloof), maar ik vind dit een beetje onzin aangezien je kleding vaak net zo makkelijk weer terug kan sturen. Als je het maar kunt passen! Wanneer het niet mooi zit kun je het nog wel zo'n prachtig item vinden, als je het koopt hangt het uiteindelijk nog jaren in de kast zonder dat je het met één vinger hebt aangeraakt.
Zie aankoop 3, 4, 5

□  De kwaliteit is goed
Ook de kwaliteit van het item moet niet onbesproken blijven, want die h&m jeans kan nog wel zo mooi zitten, als hij na drie wasbeurten al helemaal lelijk is dan valt dit ook zeker onder de term miskoop.
Zie aankoop 6 

□  Het is geen trend
De trend is ook een bekende boosdoener voor het volbrengen van een miskoop. Het vervelende aan een trendy item is namelijk dat én iedereen het draagt én het meestal tijdelijk is, waardoor je al na een korte tijd op het kledingstuk bent uitgekeken en je hem al snel niet meer draagt. Natuurlijk hebben de meesten daarentegen wel enige gevoeligheid voor trends (c'est moi), maar wat belangrijk is, is te bedenken dat dit trendy item nog een enige uniqueness bevat. Datzelde item die je niet telkens bij de eerste beste persoon die je tegenkomt, maar waarbij jouw item net weer even anders is. Zo viel ik - alweer een decenium geleden - ooit voor de waanzinnige trend van de Nike Roshe Runs. Na een aantal maanden groeide deze trend uit tot de fase waarin zelfs de slechtsgekleedde jochies op school de schoenen in kwestie droegen, maar aangezien mijn Nikes een zelfontworpen print bevatten (thanks to Nike ID), raakte ik er minder snel op uitgekeken naar die (inmiddels) saaie rode of zwarte variant.
Zie aankoop 1 

□  Ik ga het vaak dragen
Wat hier ook belangrijk bij is, is dat de gelegenheden waar het item voor bedoeld is of voor te dragen is, ook daadwerkelijk voorbij komen. Zo kun je een heel chique avondjurk hebben, als je nooit een feestje hebt dan is het vet zonde om hier je gehele maandsalaris aan te besteden. Of die prachtige naaldhakken die echt niet zo lekker lopen op je werk of op school. Waar het om gaat is dat je het item in kwestie vaak zal dragen, dat betekent het dat de CPW waarde (gemiddelde kosten per draagbeurt, waar ik overigens al eerder een artikel over schreef) vanzelf wordt verlaagd en je zo uiteindelijk misschien van een heel duur item een heel goedkoop item maakt als je hem heel vaak draagt. En andersom.
Zie aankoop 2 en 8

□  Het is goed te combineren 
Oké, het item zit mooi, is geen trend en vaak te dragen. Maar wanneer het niet te combineren is met wat je al in je kast hebt hangen (belangrijk!), dan blijven die prachtige bloemetjespantalon of mooie laarsjes toch vaker liggen dan dat ze worden gedragen. Denk hierbij niet alleen aan modellen, maar ook aan kleuren en
Zie aankoop 5 en 7

□  Het gaat maar niet uit mijn hoofd
Stel, je hebt geen enkel vinkje kunnen zetten in bovenstaande vakjes. Die prachtige hakken lopen net niet zo lekker als je witte stan smiths, zijn behoorlijk trendy, zal je waarschijnlijk niet elke dag onder je voeten hebben en past niet helemaal bij de rest van de kast, maar tóch komen ze elke nacht weer terug in je dromen en gaan ze na weken twijfelen maar niet uit je hoofd. Misschien zijn ze dan toch wél heel erg fantastisch en de moeite waard om even een flinke duit voor neer te leggen. Dan moet je het natuurlijk zeker doen!

Overige tips 
⟡  Over de uitverkoop en sale-items kan ik ook pagina's vol schrijven, maar als ik er één ding over kan vertellen omtrent het verdrijven van de miskoop is dat door jezelf één ding af te vragen: 'Zou ik dit kledingstuk ook kopen als het niet in de uitverkoop was?'. Op de één of andere manier zijn we nou eenmaal geneigd om een jas van zestig euro sneller te kopen als hij met honderd is afgeprijsd dan als we dit feitje niet hadden geweten. En dat terwijl de zomer net voorbij is, hij totaal niet past bij de rest van de garderobe en we de desbetreffende jas niet eens meer nodig hebben. 
had ik dit ook gekocht als het niet in de uitverkoop was?
⟡ Ook de manier hoe je je voelt is erg belangrijk bij het inlassen van een shopsessie. Heb je net een dikke tegenvaller gehad op je werk of een onvoldoende gekregen, dan zul je waarschijnlijk niet de allerbeste keuzes kunnen maken op het gebied van koopjesjagen en andersom geldt natuurlijk hetzelfde.
⟡ Om nog even daar op in te haken: ik las laatst ook een artikel over de relatie tussen de maandelijkse feestweek van een vrouw en het aantal miskopen wat wordt getroffen. Er is namelijk significant bewezen dat tijdens de fase vlak voor de menstruatie een stijging  in ongecontroleerd en impulsief gedrag (en aankopen) plaatsvindt. Deze significante correlatie is ook gevonden voor overspending, gebrek aan controle en de eerder genoemde Buyer's Remorse. Ook tijdens de ovulatie is het niet heel verstandig om je te gaan storten op het winkelcentrum, dan zouden we namelijk meer indruk willen maken op het andere geslacht dan normaal gesproken en zijn we eerder geneigd onze portemonnee leeg te kopen zonder erbij na te denken. Wanneer we dan beter wel kunnen shoppen? Er blijft natuurlijk niet heel veel over, maar de minste kans op miskopen heb je volgens deze theorie dan toch echt vlak na je menstruatie of na je ovulatie.

Mijn topaankopen en mijn miskopen

Zoals ik al zei moet ik eerlijk toegeven dat ik behoorlijk moest zoeken naar mijn fiasco items. Op zich logisch als ze liggen te verstoffen achter in een hoekje, zou je denken. Maar ik kwam erachter dat de laatse jaren mijn miskopen toch flink zijn beperkt. En dat beschouw ik als een goed teken! Ik heb nooit echt bewust nagedacht hoe ik dit heb gefikst, maar ik denk dat bovenstaande checklist daar onbewust toch aan heeft bijgedragen. Om deze nog even wat concreter te maken, laat ik je eerst nog even mijn topaankopen zien en de wat minder gelukkigen.

De miskopen

1. Het H&M bomberjasje wat mij perfect leek om overal over te doen, maar wat ik ondertussen zo'n twee keer heb gedragen
2. De aantal-draagbeurten-teller van de Monki schoenveter staat op een welgetelde 0, en ook het zwarte WE jurkje (3) die mama voor me kocht omdat ze hem zo mooi vond maar die ik eigenlijk toch niet zo mooi vind zitten heeft weinig daglicht gezien

4. De prachtige Nelly hakken zaten toch niet zo lekker als dat ze eruit zaten en het aantal draagbeurten kan ik dan ook op één hand tellen
De goede aankopen 

5. De prachtige, verse nieuwe Mango trui wil ik echt elke dag aandoen, staat met alles mooi en is zo zacht als de hemel, net als de prachtige Selected Femme blouse (6) die mij flink wat kostte, maar het ook zeker waard is door de goede kwaliteit

7. Deze rok van de Topshop heb ik inmiddels al zo oneindig veel gedragen omdat hij bij elke gelegenheid wel kan (stappen, stranddagjes, shoppen, wat chiquere feestjes). 

8. Goed, die off-shoulder trend kennen we nu wel, maar toch beschouw ik deze Pull&Bear blouse zeker weten als een topaankoop, omdat hij net even anders is, hij perfect past bij de rest van mijn kast en hij is natuurlijk BLAUW <3. 

₁ Westbrook, R. A., Newman, J.W., Taylor, J.R., (1978). 'Satisfaction/dissatisfaction in the purchase decision process'
₂ Pine, K., Fletcher, B. (2011). 'Women's spending behaviour is menstrual-cycle sensitive' 
SHARE:

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Myrthei. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig