zaterdag 5 november 2016

Kookboekreview: Love & Lemons


Voor mijn verjaardag kreeg ik dit mooie, vrolijke kookboek cadeau. En omdat ik vind dat je geen review kunt plaatsen van een boek waar je nooit een recept uit hebt gekookt (en natuurlijk omdat ik zo snel mogelijk zo veel mogelijk hieruit wou koken) duurde het eventjes. Op dit moment heb ik helaas nog niet alle recepten uitgeprobeerd (maar zou het wel willen, ja allemaal!), maar ik ben al wel een heel eind gekomen! Vandaag laat ik je mijn favorieten zien en de rest van dit prachtige kookboek.
Het boek opent met een korte introductie van het duo achter de kookkunsten. Vanuit hun 'eet'-mantra 'Simpel eten, maar liefde voor ingrediënten' begonnen zij een foodblog en schreven ze uiteindelijk ook dit kookboek met inbegrip van vele gerechten die dit motto ondersteunen. Door hun vele reizen zijn ze op een andere manier naar eten gaan kijken, namelijk een manier om de producten zo puur en zo lekker mogelijk naar voren te brengen. Dit wordt sterk naar voren gebracht in het boek, samen met de andere overtuigingen om zo lokaal mogelijk, zo seizoensgebonden, spontaan, 'andersom' en met veel groentes te koken. En als ik zeg veel groentes bedoel ik ook echt veel groentes, want er gaan me toch een partij vitamientjes door dit boek heen, poh!


In plaats van een indeling op menugang, zijn de hoofdstukken ingedeeld op groentesoort en seizoen, met inbegrip van variaties en tips van de groente in kwestie
Over dat andersom en spontaan koken valt ook nog wel even kort wat te zeggen. Ze beargumenteren er namelijk flink op los dat we veels te veel verkeerd om koken: oftewel vanuit een kookboek of recept naar de supermarkt vertrekken om daar de ingrediëntenlijst in te slaan. Maar dit is volgens de auteur juist niet de bedoeling! Het is veel beter en leuker om naar de markt te gaan, de producten te kopen die daar op voorraad zijn en hiermee een lekker gerecht te maken. Dit vergt natuurlijk de nodige creativiteit, maar het Love & Lemons kookboek gaat je hier zeker bij helpen! En zelf raak je natuurlijk, buiten op een creatieve manier te worden uitgedaagd, veel minder gefrusteerd als er weer eens iets niet is te verkrijgen én stimuleer je het milieu ook nog een beetje door alleen lokaal- en seizoensgebonden producten te kopen. Naast deze betogen bevat het boek ook andere extra'tjes zoals wat handig is om als veggie op voorraad te hebben, wat je met (groente) leftovers kunt doen, de nodige basics, variaties voor dipjes, smoothies, pesto's, guacamoles en natuurlijk... Recepten!Want daar gaat het natuurlijk om! De recepten. Ze zijn over het algemeen geïnspireerd op de Texaanse, Mexicaanse keuken met hier en daar wat Europese invloeden. Maar laat dat nou toevallig een heerlijke keuken zijn (hoi avocados, taco's, mais en kikkererwten). Wat ik onder andere ervoer bij het volgen hiervan was dat de ingrediëntenlijsten niet akelig ingewikkeld waren à la dagen rondzwerven in de supermarkt op zoek naar het juiste product. Soms staat er eens iets tussen wat iets moeilijker te verkrijgen is, maar dan is het vaak geen ramp voor het eindresultaat als je een alternatief ervoor gebruikt of het weglaat. De bereiding ervan oogt simpel, maar schijn doet bedriegen. Want dit viel mij soms nog wel flink tegen (lees: ene biet op die manier bereiden, andere wortel op die manier snijden en verschillende dressings). Toch maakt dat het boek juist leuker! Want zeg nou zelf, als je iets simpels wilt koken dan had je wel een willekeurige Knorr wereldgerechten mee naar huis genomen, toch? En als er meer tijd en liefde in zit, levert het natuurlijk vaak de meest verrukkelijke gerechten op!
Zoals deze vrolijke salade met quinoa, kikkererwten, bietjes, worteltjes, feta en een heerlijke dressing (101)

Uitgeprobeerde (en goedgekeurde!) recepten 
 Avocadotaco's voor bij het ontbijt (49) Ik besloot mijzelf eens even goed te verrassen met een lekker uitgebreid ontbijtje. En net als met de andere recepten had ik de producten toevallig nog in mijn koelkast liggen (wat overigens heel vaak voorkomt bij dit boek), dus ik hoefde hier niet lang over te twijfelen. Deze viel zeer goed in de smaak!
 Purechocolademousse met avocado (55) Wat? Chocolademousse met avocado? Jep, je leest het goed. Toen papa vroeg of ik nog iets leuks wist te doen met de overgebleven avocado schoot mij dit gerechtje te binnen, waar ik ook met lichte verbazing doorheen had zitten bladeren. Maar lekker dat het was!  De ingrediënten heb je veelal al in huis en gezond cheaten kun je met deze mousse ook gerust ;)
 Soep van geroosterde bloemkool en rode paprika (77) Dit soepje heb ik stiekem wel een klein beetje aangepast. Zo verving ik de wittewijnazijn door balsamicoazijn, liet ik de witte misopasta weg en roosterde ik de paprika's met de hand. Maar volgens mij kunnen Jack en Jeanine (auteurs, ik noem ze voor het gemak maar even bij hun voornaam) dat alleen maar aanmoedigen onder het mom 'spontaan koken' en de recepten 'met een korreltje zout' nemen.
 Salade met biet, wortel & zoete citrusvinaigrette (101) Mijn oog viel meteen op dit oogstrelende plaatje en ik besloot mijn saaie tentamenlunch met bammetjes eens om te gooien door deze salade.
Het was een flinke klus maar het resultaat mocht er ongetwijfeld wezen. En niet alleen op de foto.
 Smoothie gember-perzik banaan (283) Over wat ik met mijn overgebleven gember moest doen hoefde ik niet heel lang te twijfelen (dat andersom-koken begint hier ook al langzaam vorm te krijgen!). Samen met een perzik en banaan in de blender, hoe simpel kan het zijn, en je hebt een heerlijke verfrissende en ook verrassende smoothie!

Nog uit te proberen recepten 
 Nacho's van zoete aardappel (9) Staan onder andere op mijn to cook lijstje, heeft als nacho- en zoete aardappel-lover geen verdere uitleg nodig lijkt mij.
 Vegetarische Ceviche (99) Hoe vet klinkt de naam van dit gerecht alleen al?!
 Groene Gazpacho (137) Alleen al om het gifgroene kleurtje en prachtige plaatje zou ik deze willen maken.
 Portobelloburgers met pompoenpittenpesto (175) Die portobello's met pompoenpitten lijkt mij een heerlijke combinatie!
 Enchilada's met pompoen & zwarte bonen (201) Ik hou van mexicaanse enchilada's! Al zijn ze lang niet allemaal even gezond, deze met pompoen en zwarte bonen natuurlijk wel!


Verwacht hier geen recepten met grote stukken vlees of ellenlange ingrediëntenlijsten. Nee, het Love & Lemons kookboek draait om het beste naar boven halen van de lekkerste groentes en producten, om lekkere smaken, om kleurrijke gerechten en om het niet zo strikt houden aan recepturen maar juist spontaan en naar je eigen smaak en hart te koken. Waarom zou je dan nog zo'n kookboek in huis halen, hoor ik je denken. Nou, hier valt zeker nog de nodige creativiteit en inspiratie uit te halen! En de vormgeving, marmeren achtergronden, fleurige lettertypes, en vrolijk gekleurde gerechten mogen er natuurlijk ook best wezen.
SHARE:

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Myrthei. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig