zondag 18 december 2016

Zo stel je het perfecte kaasplankje samen!

 

Terwijl de kerstdagen al eng dichtbij komen, zullen de meeste kerstmenu'tjes nog in de ontwikkeling zijn (die van mij in ieder geval wel!). Laat ik daar vandaag nou even verandering in brengen! Samen met de lekkerste kaaswinkel van Raalte en omstreken (oké, als werknemer ben ik misschien niet helemaal objectief, maar toch) stelde ik namelijk een heerlijk kaasplankje samen. Ik hoef mij na vandaag in ieder geval niet meer druk te maken over een feestelijk nagerecht!



Het perfecte kaasplankje bestaat uit zo'n vijf verschillende soorten kaas. Met de nadruk op verschillend, want hoe meer verschil tussen de smaak, vorm, type en familie, hoe spannender je plankje wordt! Wanneer we onderscheid maken tussen de kaasfamilies, doen we dat meestal als volgt.

❶  Begin met een wittekorstkaas, zoals een simpele brie of een populaire camembert. Deze zijn vaak iets milder van smaak en daarom goed om mee te beginnen. De Vacherin Mont d'or is ook een aanrader!
❷ Ook een geiten- of schapenkaas mag niet op je kaasplankje ontbreken. Een Franse chèvre of Spaanse Manchego doet het altijd goed. Ook de Crottin de Chavignol is een leuke kaas voor op je plankje!
 Bouw je kaasplank langzaam op met een (half)harde kaas. Deze is vaak iets sterker van smaak en heeft een andere structuur dan de voorgaande kaasjes, wat meer diepgang geeft in je kaasplankje. Ga voor de mooie Morbier of iets sterkere Comté.
 Langzaamaan voegen we iets meer pit toe, bijvoorbeeld door een lekkere roodkorstkaas. Door de roodflora bacterie die in de kaas is verwerkt, is hij vaak iets pikanter. Denk aan een Tallegio of de bijzondere Livarot.
❺ Ik bewaar de lekkerste voor het laatst, want een mooie blauwaderkaas is een goeie afsluiting van je kaasplank. Binnen de blauwschimmels zijn ook weer verschillende mate van pikantheid te onderscheiden, zoals de relatief milde Blue d'Auvergne of al iets pittigere Blue Stilton.

Bovenstaande volgorde is slechts een richtlijn. Het allerbelangrijkste is natuurlijk om te proeven! Zo kan je schapenkaasje op nummer twee een stuk intenser van smaak zijn dan die milde Saint Agur op nummer vijf. Vraag hierbij je kaasboer voor advies, maar bovenal: proef alle kaasjes eerst en deel ze hierna in op volgorde van mild naar sterk op je plankje.


Extra toevoegingen 
Om je kaasplank nog wat extra's te geven kun je verschillende dingen toevoegen
⟡ Serveer je plankje bijvoorbeeld met een heerlijk desembroodje. Lekker om voor de afwisseling eens wat van de wittekorstkaas op een sneetje brood te smeren!
⟡ Ook een bekende is een stuk vijgenbrood, niet alleen lekker maar staat ook meteen leuk!
⟡ Voeg een chutney of een dipje toe. Vooral met een blauwschimmelkaas, kan een vijgencompote heel lekker smaken! Of de klassieke smaak van brie met cranberry's doet het ook altijd goed.
⟡  Ik werk niet voor niets in een kaas- én notenwinkel, want die twee gaan namelijk ook erg goed samen. Wat amandelen of pecannootjes geven meteen een extra bite aan je kaasplankje.

Wijn 
Over de combinatie van kaas en wijnen kun je heel veel zeggen, maar ik ben helaas (nog) geen specialist op dit gebied en zal ook niet gaan doen alsof. Ik kan wel vertellen dat het slim is om niet te veel af te wijken van de mildheid van de kaas, als het gaat om de zachtheid van de wijn. Drink bijvoorbeeld geen zware rode wijn bij een milde witschimmelkaas, maar eerder een fruitige, witte Sauvignon Blanc. Hetzelfde geldt omgekeerd. Een pittige harde kaas doet het een stuk beter met een volle rode wijn dan een zachte witte. Ben je niet helemaal in de stemming voor een ander wijntje per elke kaas? Kies dan voor een fruitige wijn, die past bij zowat elke kaas, of combineer in ieder geval een kaas en wijn uit hetzelfde gebied!

Mijn plankje
❶ Saint-Marcellin
❷  Alpenear
 Franse Gruyère
❹ Epoisse
 Blue Stilton


Mijn zelf samengestelde kaasplankje bestond uit vijf verschillende kaasjes, die ik allemaal heerlijk vond. Van links naar rechts beginnen we bij de Saint-Marcellin in het schaaltje. Een hele frisse, vrij delicate smaak. Ik heb hem even kort in de oven geschoven, waardoor hij lekker warm wordt en smelt. Heerlijk op een broodje! Na de Saint-Marcellin komt de Alpenear, een vrij milde geitenbrie die even net wat meer smaak heeft dan de normale roombrie. Voor de afwisseling in structuur koos ik voor een Franse Gruyère. Deze heeft vrij veel pit en is ook net weer even anders dan de bekende Zwitserse Gruyère. Langzaam bouwen we hem op met de Epoisse, een rode korst. Deze lepelbare kaas is een aantal keer gewassen met een cognac, waardoor hij en unieke, pittige smaak krijgt. Dat laatste wordt meestal bepaald door de kleur van de korst, hoe roder de korst, hoe pittiger hij is. We sluiten de kaasplank af met de lekkerste, een Engelse Blue Stilton. Deze blauwaderkaas is sterk van smaak vergeleken met zijn andere blauwschimmelbroertjes en heeft een wat brokkelige structuur.

Tips 
⟡ Een groot misverstand in kaasland is om de kaasjes 1 à 2 uur van tevoren uit de koeling te halen. Het principe is goed, maar de tijd mag veel langer! De meeste kazen hebben tenminste een halve dag op kamertemperatuur nodig, zodat de smaken het beste tot hun recht komen.
Deel je kaasjes in van mild naar sterk, zo overheersen de sterke smaken op het begin niet de milde smaken op het eind.
⟡ Reken op zo'n 175-200 gram kaas per persoon.
⟡ De combinatie Blue Stilton en port is een gouden vondstje, laat de kaas een weekje of twee weken in de wijn of drink er een glaasje bij!
⟡ Een andere interessante combinatie die we laatst in de winkel hadden is Manchego met wat gemalen koffie. Je zou er misschien niet als eerste aan denken, maar dit is een hele intense smaak en blijft goed nahangen. Vooral leuk als extra'tje op je plankje! Vraag je kaasboer voor nog meer interessante combinaties, want die zijn er zeker!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Zuivelhoeve Raalte 


SHARE:

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Myrthei. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig