dinsdag 10 januari 2017

16 Snelle en Simpele Recepten voor Studenten


Tussen alle fancy lunches en ingewikkelde receptjes die ik af en toe uitprobeer, zitten er nog genoeg simpele maaltijden door met vaak een max van zes ingrediënten. Niets is namelijk minder waar, ik houd van simpel en ik heb soms ook totaal geen zin om te koken.  Gelukkig kun je dan altijd terugvallen op je vaste lijstje met favoriete simpele good-to-go recepten. Iedereen heeft zo'n lijst, ik laat je vandaag die van mij zien! Welke gerechten staan er op die van jou? 

Alle recepten zijn voor 2 personen.


In de categorie pasta 

Het ultieme studentenvoedsel is toch wel een lekkere, simpele pasta. Je kunt er eindeloos mee variëren en je bent er vaak niet langer dan een half uurtje (als het geen kwartiertje is) mee bezig. 
❶  Misschien komt deze je nog bekend voor, deze pasta pesto maar dan anders kon je laatst nog aantreffen op Myrthei. Een klassieker in de keuken van de gemiddelde Nederlandse student, alleen gaf ik er even mijn eigen draai aan. Met een pesto van mijn favoriete versie van vier gegrilde zoete puntpaprika's, verse peterselie, een flink stuk goeie parmezaan (à 50 gram) en een hand vol cashewnoten naar smaak. Even in de blender en zo op je bord spaghetti. Om je vingers bij af te likken en waanzinnig makkelijk! 
 Wanneer huisgenootjes mij op een late woensdagavond na het sporten, stress-donderdagmiddag vlak voor een tentamen of een andere random dag in de week waarop ik geen zin heb om boodschappen te doen in de keuken treffen is de kans negen op tien dat ik een lekker maaltje spaghetti spinazie met spekjes en crème fraîche sta te kokkerrellen. Dat is zeker weten mijn meest gemaakte gerecht als ik het allemaal even niet meer zo goed weet, omdat ik de ingrediënten vrijwel altijd al in huis of in de vriezer heb liggen (150 gram spaghetti, 350 gram spinazie, 125 gram spekjes, 75 ml crème fraîche) en het binnen tien minuten klaar is. 
 Als ik één ding moet kiezen wat ik heel mijn leven moet eten is dat havermout met appeltjes en kaneel en risotto. Echt waar, risotto is zo heerlijk. Het is jammer dat je toch iets langer bezig bent in de keuken, maar met je favoriete spotify-afspeellijst aan of ondertussen bellend met je beste vriendin kost het je eigenlijk geen extra seconde! Ik maak graag mijn eigen receptje met bietjes, spekjes en geitenkaas, al duurt deze wel iets langer. Een verkortte versie is die met extra veel champignons (à 175 gram), een sjalotje, 150 gram risottorijs en heel veel parmezaanse kaas. Smullen! 



In de categorie oven 
Gerechten uit de oven duren vaak net even iets langer, vandaar dat ze de revue in 'handige, snelle recepten' wat minder vaak passeren. Toch zijn dit vaak prima recepten om op een drukke dag te bereiden. Vaak is de bereidingstijd korter en hoef je ze alleen maar de oven in te gooien om in de tussentijd je to do lijst af te werken. 
❹ Turkse Pizza daarentegen is zo'n gerecht wat maar vijf minuten op de grillstand hoeft, waardoor je weer hartstikke veel tijd bespaard. Ik woon dan misschien boven een Turkse snackbar, maar lekkerder dan zelfgemaakte worden ze niet hoor! Dit makkelijke recept heb ik van onze James (a.k.a. Jamie Oliver). Je hoeft alleen maar even 250 gram gehakt met wat rozemarijn, 3 eetlepels tomatenpuree en als het even kan een snufje komijn te bakken en wat bosui, komkommer en groene paprika te snijden en te vermengen met sla. Schuif een wrap gevuld met het gehaktmengsel de oven in voor vijf minuutjes op 240 graden en bestrooi met de salade en lekker veel fetakaas
 De gevulde courgettes moeten daarentegen iets langer de oven in. Maar eigenlijk is dat helemaal geen probleem! Als je ze gewoon snel bereid en in de oven gooit kun je gedurende deze oventijd genoeg andere nuttige dingen doen (studeren) (of niet). Je hoeft alleen maar één courgette uit te hollen en te vullen met 250 gram rul gebakken gehakt, een uitje, couscous (gegaard) en eventueel een paprika. Maak hem lekker door wat kruiden toe te voegen zoals rozemarijn, koriander, komijn.


In de categorie soep 
Wat is nou een studentenvoer-lijstje zonder soep? Niets, toch? Zo ontzettend makkelijk en zo lekker! Ik maak vaak voor een heel leger aan soep en vries hem vervolgens in zodat ik elk moment van de dag een lekker soepje kan nuttigen. 
 Nog zo'n receptje wat ik inmiddels alweer een tijdje geleden op mijn blog plaatste, maar nog steeds niet misstaat in deze lijst, is de brocollisoep met blauwschimmelkaas. En laat die laatste je niet afschrikken als je er geen fan van bent, het is namelijk een heerlijke toevoeging aan je soepje! En ontzettend simpel ook nog eens: Bak 2 gesnipperde uien met 2 stengels bleekselderij in een klontje roomboter in een soeppan. Voeg 500 gram gesneden broccoli, 250 gram aardappels in blokjes, 1,2 liter groentebouillon en wat zout en peper toe. Laat dit koken voor een kwartiertje en mix vervolgens, samen met 200 gram blauwschimmelkaas (ik gebruikte Blue Stilton) met een staafmixer. Roer er nog 2 eetlepels crème fraîche doorheen voor de extra romigheid en klaar! Voor de finishing touch maak je nog een lekkere topping van noten en zaden, zie de link naar het recept voor hoe je dit moet doen!
 Alle credits naar de blog van A Cup of Life voor dit receptje! Een heerlijk soepje wat simpel lijkt, maar net even iets meer bite heeft dan de gemiddelde doorsnee soep. Dit komt door de toevoeging van couscous, wat een uitvinding! Wij zaten te smullen van dit heerlijke, goedkope en makkelijke maaltje. Bak 200 gram kipballetjes in een grote pan op middelhoog vuur en snijd een courgette in kleine blokjes. Voeg een klein teentje knoflook, een stukje (geraspte) gember à 2 cm en de courgette toe en bak 1-2 minuten mee. Roer 100 gram dubbel geconcentreerde tomatenpuree erdoorheen samen met 1 el ras el hanout en voeg vervolgens 75 cl water toe. Laat zachtjes koken en voeg na tien minuten 100 gram couscous toe. Breng de soep op smaak met zout, peper, 1/2-1 el harissa en wat citroensap. Strooi lekker wat koriander erover et bon appetit! 
  Ook deze pompoensoep heb je wellicht voorbij zien komen op le blog. Inmiddels al eventjes geleden, maar het blijft zo'n soepje die altijd lekker is. Ik maak vaak een hele badge om hem vervolgens in te vriezen en lekker tijdens de lunch of op een avond als ik geen zin heb om te koken op te eten. Rooster 200 gram stukjes pompoen 20 minuten in een oven op 180 graden met wat olijfolie en peper (bij extra tijdstekort kun je deze stap overslaan en ze gewoon koken). Fruit 1 ui samen met 1 teentje knoflook in een soeppan. Voeg hier 1 kleine zoete aardappel en de pompoenstukjes aan toe met wat gember en kurkuma. Voeg vervolgens 75 cl groentebouillon toe samen met een laurierblaadjeen laat zachtjes sudderen voor ongeveer 20 minuten. Mix de soep met een staafmixer wanneer de tijd is verstreken en de groenten voldoende zacht zijn, tot er een gladde soep onstaat. Verdubbel de ingrediënten voor extra veel soep!
 Een soep die ik samen met mijn lieve vriendinnetjes vaak maak is deze preisoep met linzen en tortellini. Klinkt misschien als een bijzondere combinatie, maar het smaakt heerlijk! Fruit één ui met een teentje knoflook in de pan. Voeg hier één prei aan toe en laat een aantal minuten meebakken. Voeg dan een blikje linzen toe, samen met 100 gram tortellini en giet een halve liter groentebouillon bij. Kook de soep in tien minuutjes gaar.



In de categorie zoete aardappel 
Ik werd gedwongen om deze categorie toe te voegen, simpelweg omdat mijn favoriete groente aller tijden dit lijstje maar vaak passeert en omdat hij gewoon super veelzijdig is! 
  Nog een favoriet die veelvuldig voorbij komt is de Zoete Aardappel stamppot. Met hoofdletters want hij voldoet compleet aan de eisen snel, makkelijk, goedkoop, gezond én lekker. Ook niet onbelangrijk! Schil en gaar een zoete aardappel in de pan totdat hij zacht is en pureer hem samen met wat restanten olie van de zongedroogde tomaatjes, Voeg 100 gram geitenkaas toe samen met een paar fijngesneden zongedroogde tomaatjes en rucola om het af te maken. 
 Voordat ik mij inschreef als student in Wageningen had ik nog nooit een curry gegeten, maar wanneer je eet samen met huisgenootjes en studiegenootjes kom je wel eens in aanraking met andere gerechten. Extra leuk! Want deze curry is ook weer zo'n toppertje: fruit een ui met wat knoflook in de pan, voeg hier zoveel mogelijk lekkere Indiase kruiden aan toe (komijn, koriander, kurkuma, kaneel). Snijd twee zoete aardappelen en voeg ze samen met een blikje tomatenblokjes en 200 ml kokosmelk toe. Laat tien minuten pruttelen tot het lekker zacht is. Kook ondertussen 150 gram basmatirijst gaar en serveer met een lekker stuk naanbrood
  Als laatste zoete aardappel gerecht die ik vaak en graag maak is de zoete aardappel fritatta aardappel fritatta. Dit recept heb ik via Chicks Love Food (sowieso een geweldige site voor makkelijke, simpele recepten!) en is naast super easy ook nog een super lekker! Je hoeft alleen de zoete aardappels in dunne plakjes te snijden en met een scheut olie in de koekenpan te bakken, wat rode ui ringen toe te voegen en na vijf minuten een mengsel van 6 eieren100 gram feta en een flinke hand verse peterselie toe te voegen en met de deksel op de pan lekker te laten garen. En voìla, na een kwartiertje heb je een heerlijke, gezonde tortilla. 



In de categorie overig 
Omdat ik deze overige receptjes nergens anders meer kon plaatsen, maar ze zéker eer deden aan deze lijst:
⓭ Ook de heerlijke panzanella haalde ik bij Shifra vandaan. Een heerlijk zomerse salade, die ook prima op een niet zo hongerige winteravond kan. Omdat hij gewoon zo lekker is. Het enige wat je hoeft te doen is 600 gram rijpe tomaten in grove stukken te snijden en deze te mengen met 1 el goede olijfolie, 2 el balsamico azijn, een handje verse basilicum, een half ciabatta brood (afgebakken) en 3 puntpaprika's (even grillen is lekker) en klaar. Ik zei toch dat het makkelijk was :).  
 Een simpel gerechtje wat ik van huis heb meegekregen is deze gevulde pitabroodjes. Heel erg lekker en volgens mij ook nog eens vrij gezond, als dat geen win-win situatie is! Ik maak hem door een uitje in de pan te fruiten, samen met een teentje knoflook, 200 gram kipfilet en eventueel wat blokjes van een courgette. Verwarm ondertussen de pita's volgens de verpakking. Bak 200 gram kikkererwten nog even mee in de pan en voeg als laatst 250 gram Griekse yoghurt toe. Voeg naar smaak wat zout, peper en paprikapoeder toe en schep in de pitabroodjes. 
 Een recente ontdekking is eigenlijk niet echt een heel avondmaal, maar ik móest hem toch even melden. De gemarineerde pangasiusfilet van de jumbo is namelijk echt een heerlijk en relatief cheap stukje vis voor een goed gevulde maag. Met name die gemarineerd in citroen en koriander is goddellijk. Je vindt hem in het vriesvak. Eet er wel nog een lekkere pasta of wat rijst bij! 
 Als laatste heb ik nog een lekker Mexicaans gerechtje voor jullie, want iets uit de Mexicaanse keuken mag zeker niet ontbreken in mijn favorieten. De quesadilla (dubbelgeklapte wrap in de pan met vulling) behoort tot mijn lievelings, omdat hij zo lekker makkelijk is en je er lekker mee kan variëren. Die beschrijving tussen haakjes doet het voedsel geen eer aan, vandaar nog een lekkere die ik vaak eet als een gevulde lunch of snelle avondhap: Fruit een uitje in de koekenpan, samen met x gram tonijn uit blik. Laat even bakken en voeg eventueel wat maïs, paprika, of andere favorieteMexicaanse groente toe. Vervang het prutje in de pan met een tortillawrap en schep wat van het mengsel erop, samen met een lepel crème fraîche en veel geraspte kaas en vouw dubbel. Bak op beide kanten totdat hij goudbruin en een beetje knapperig is. Bak lekker door totdat je vol zit :D.   

SHARE:

Geen opmerkingen

Een reactie plaatsen

© Myrthei. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig