donderdag 26 januari 2017

Keukenexperimenten #3 Mijn eerste stoofpotje


Toen het alweer een tijdje geleden was dat ik voor het laatst lekker uitgebreid had gekokkereld, besloot ik om vorig weekend weer eens wat te experimenteren in de keuken. En wat is er nou winterser dan een lekkere stoofpot? Vandaag deel ik mijn eerste, goed gelukte stoofpot met jullie en experimenteer ik onder andere met een aardappel twist en simpele aardappelgratin.


Vanuit praktische overwegingen adviseer ik jullie sterk om gewoon een goed, diep bord te pakken voor je stoofgerechtje, maar voor de foto stond dit stiekem wel weer leuk 

Men neme 

 500 gram sucadervlees 
 1 uitje
 roomboter 
 1 teen knoflook 
 1 winterpeen 
 champignons 
 3 kruidnagels 
 3 jeneverbessen 
 1 laurierblaadje 
 3 kruimige aardappelen 
 3 stevige aardappelen 
 volle melk 
 nootmuskaat
 chilivlokken 
 1 fles rode wijn
 geraspte kaas

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Voeg een flinke klont roomboter toe aan een grote braadpan en fruit hierin de ui en knoflook glazig. Bak dan de winterpeen en champignons een paar minuten mee. Bestrooi ondertussen het vlees grof met wat zout, peper en bloem en bak ondertussen de sucaderlappen in de koekenpan tot hij rondom bruin is (zo'n vier minuten). Voeg alle specerijen toe aan de stoofpan en blus af met een fles (ja, een hele) rode wijn. De alcohol verdampt nog genoeg, dus wees hier niet zuinig mee! Voeg vervolgens het vlees toe en laat 'sudderen' voor een goeie aantal uur. Ik liet hem wel zes uur in de pan zitten, maar met drie uur is het ook al smullen. 

Bereid een uurtje voor de eindtijd de aardappelgratin. Maak allereerst een aardappelpuree door de kruimige aardappels te koken en vervolgens te pureren met wat volle melk, nootmuskaat, zout en peper. Ik voegde er nog wat chilivlokken aan toe. Wanneer de puree mooi glas is, kun je ze in schaaltjes doen. Strooi hierover naar smaak nog wat geraspte kaas en extra chilivlokken. Leg ze voor een half uurtje in de oven, totdat de kaas mooi gesmolten is.

De aardappel twisters was een experimentje die bij mij nog niet zo grandioos uitpakte, maar zeker leuk is om te proberen (vooral als het lukt natuurlijk)! Het is geen eens heel moeilijk: neem een stevige aardappel en prik er een satéprikker in. Als dit niet gaat, kun je ze heel even in kokend water leggen, maar niet te lang anders worden ze straks niet krokant! Als het gelukt is om je aardappel te spiezen maak je met je mesje een soort spiraal van één grote snede. Belangrijk is dat deze doorloopt tot het eind, de aardappel niet doorsnijd en je een lange dunne spiraal krijgt. Rek deze met je handen nog wat uit en betrooi met peper, zout en chilivlokken. Leg ze in de oven totdat ze lekker knapperig zijn. Als het goed is schuif je ze zo van de prikker op je bord! 
SHARE:

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Myrthei. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig