Een tosti, cracker filet americain of een broodje chocopasta, de gemiddelde lunch ziet er vaak vrij saai en ongezond uit. Ik vind het zelf ook altijd één van de moeilijkste dingen wat gezond eten betreft: na een intensieve ochtend niet je hand grijpen naar een lekker vullend kaascroissantje van de kantine, maar om dan vol discipline voor een gezondere variant op je lunch te gaan. Voor mezelf heb ik toch altijd een aantal alternatieven klaarliggen die niet al te moeilijk en ingewikkeld zijn, zodat ik sneller voor de goede voedingswaardes ga en dat overheerlijke - maar iets minder gezonder - croissantje laat liggen voor wat 'ie is. Kijk snel mee naar deze vijf gezonde lunchideeën, voor als je ook een keer eens wat minder inspiratie hebt!
Avocado toast met een lopend gepocheerd eitje
Stiekem maakte ik dit lunchgerechtje vorige week pas echt voor het eerst, maar god, wat was dit lekker zeg! En ook nog eens kerngezond en behoorlijk simpel! ⟡ Ik toastte eerst een aantal lekkere sneetjes brood in de pan. Ondertussen prakte ik een halve rijpe avocado samen met wat limoensap, zout en peper tot een lekker, smeuïg dipje (maar als je het lekker vind - ik wel - laat dan nog wat stukjes avocado heel!). Voor het gepocheerde ei zet je een pan heet water aan de kook. Doe het hele ei in een bakje en wanneer het water bijna kookt, giet je het ei er rustig in. Met een lepel kun je hem nog wat ronder maken, wil het ei alle kanten op vliegen. Haal hem na drie minuten uit de pan met een schuimspaan, dan blijft het eigeel zacht en gaat 'ie mooi lopen straks!
Besmeer de toast met wat van de avocadospread, leg het gepocheerde ei hierop, voeg wat drupjes sambal/salsa toe naar smaak en bestrooi met wat extra paprikapoeder, zout en peper en klaar is je fancy toast! Alsof hij zo uit een hippe lunchtent is gestapt!
Bananenpannenkoekjes
Als je een klein beetje een fitgirl bent, ben je deze pannenkoekjes vast al wel eens eerder tegengekomen of heb je ze misschien zelfs wel eens gemaakt! Als niet-zo'n-fitgirl-maar-wel-poging-doen-tot maak ik ze best vaak. Ze zijn zo heerlijk makkelijk, je hebt altijd wel de ingrediënten in huis én het is zo ontzettend lekker. En dat terwijl ze hartstikke #healthy zijn! ⟡ Het enige wat je hoeft te doen is één ei, één rijpe banaan en een beetje havermout om hem extra vullend te maken met elkaar te mengen/pureren. Graag gooi ik er nog een halve pot kaneelpoeder door, om hem wat extra smaak te geven. Bak ze in een koekenpan aan beiden kanten tot ze een beetje goudbruin zijn. Als ik extra in de feeststemming ben warm ik ook nog wat diepvries rood fruit op met een klein druppeltje water, hartstikke lekker in combinatie met deze verrukkelijke pannenkoekjes! Gezond feestmaal gegarandeerd.
Rijstwafels met zoete aardappelhummus
Deze rijstwafels met zoete aardappelhummus komen ook veelvuldig voor tijdens de gemiddelde lunch. Als je mij al wat langer volgt, is je dit receptje ook vast niet ontgaan. Toch deel ik hem graag nog even voor de liefhebbers en de mensen die hem nog niet kennen (of nog niet hebben gemaakt, schaam je!). Zelf vind ik hem zo lekker makkelijk om even op een broodje of rijstwafel te smeren met wat zongedroogde tomaatjes erop. ⟡ Schil één zoete aardappel en kook hem in een aantal minuten gaar. Doe de stukjes zoete aardappel samen met 150 gram kikkererwten, 2 teentjes knoflook, 3 eetlepels olijfolie, een beetje citroensap, 1 flinke hand peterselie, 1 snuf paprikapoeder, 1 snuf komijnpoeder en 1 snuf zeezout in de blender en laat draaien tot je een mooi, smeuïg geheel krijg. Proef hierbij goed, totdat je de perfecte smaak gevonden hebt! Ik maak vaak een hele badge. Hij blijft best een tijdje goed in de koelkast door de olie, maar invriezen werkt ook prima!
Couscoussalade
Als ik één salade mijn go-to-salade moet noemen is het wel deze couscoussalade. Ik maak hem minimaal één keer in de week, omdat hij zo makkelijk, lekker én natuurlijk fitgirlproof is. Zelf nog wel eens zoekende naar andere lekkere salades, dus wie nog meer tips heeft: ze zijn hartelijk welkom! Maar tippen aan deze wordt moeilijk kan ik alvast wel vertellen. ⟡ Breng 1 dl water aan de kook. Neem de pan van het vuur en strooi 100 gram couscous (hulde voor de couscous Maroc van Lassie) in het water, laat 2 à 3 minuten wellen met de deksel op de pan. Snijd ondertussen 2 lente-uitjes in kleine ringetjes, een halve komkommer in kleine stukjes en halveer 8 cherrytomaten. Vergeet niet om er nog flink wat maïs en blokjes feta overheen te strooien voor de liefhebber!
Pompoensoep
Ook deze pompoensoep is ook al wel eerder voorbij gekomen, maar hij is gewoon te lekker om niet te delen. Ik moet zeggen dat ik hem de laatste tijd niet meer zo vaak maak, hoewel het ideaal studentenvoedsel is voor de drukkere en vooral koudere dagen. Soep kun je zo heerlijk makkelijk invriezen, waardoor je elk moment van de dag een verrukkelijk soepje tot je beschikking bent. Deze met pompoen is mij lievelings. ⟡ Rooster als eerste 400 gram pompoenstukjes 20 minuten op 180 graden, of kook ze in een pan water als je wat minder tijd hebt. Snijd ondertussen de rest van de groenten: 2 uien, 1 zoete aardappel en 2 teentjes knoflook. Breng alvast 1 liter water met een groentebouillonblokje aan de kook en fruit in een andere hoge soeppan de ui en de knoflook. Voeg de zoete aardappel en pompoenstukjes toe met wat gember. Voeg de bouillon en een laurierblaadje toe en breng aan de kook. Laat dit zachtjes sudderen voor ongeveer 30 minuten en mix de soep met een staafmixer glad. Ook lekker met een schepje crème fraîche!
Geen opmerkingen
Een reactie posten