woensdag 15 februari 2017

Zo hou je het studeren beter vol! 7 tips


Dagenlang blokken, nachtelijke studiesessies en overmatige bezoekjes aan de UB, de (her)tentamenperiodes zijn niet bepaald een feestje. Dat heb ik de afgelopen anderhalf jaar dat ik mij zo af en toe door de tentamens heen sloeg ook wel ondervonden. Toch heb ik de nodige tips en trucjes opgedaan die het studeren iets dragelijker maken en mij helpen om het langer en beter vol te houden. En, ik zal even disclaimen, ik ben absoluut geen voorbeeldstudent (verre van zelfs), maar of je nou midden in je tentamens zit of nog even hebt tot de volgende her, deze tips komen altijd wel van pas!

Eén. Pauze
Allereerst een klein beetje een open deur, maar ééntje waarvan ik merk dat medestudenten hem toch nog niet altijd toepassen: studiebreaks. Het is wetenschappelijk bewezen dat je brein je maar zo'n 90 minuten kan concentreren op een bepaalde taak of een stuk tekst bron. Hierna neem je dingen veel minder goed op en zal je productiviteit snel dalen. Het beste is dus om na die anderhalf uur een kleine pauze in te lassen. Dit hoeft echt niet telkens een half uur te duren, maar even vijf minuten een theetje drinken of die vaat die al een week staat te stinken afwassen kan je al helpen om daarna weer met volle energie verder te gaan. Ook een powernapje doet het altijd goed. Zo is een dutje van 20 à 30 minuten al een stuk beter dan een kop koffie. Het beste moment hiervoor schijnt na de lunch te zijn bron

Twee. Beloningen
Een tip die die bij mij ook verrassend goed werkt, is een kleine beloning na het studeren. Onbewust doe ik dit toch erg vaak. Als ik een stuk tekst heb gelezen check ik instagram, als ik iets heb samengevat zet ik thee of als ik een college heb teruggekeken neem ik lunch. Het motiveert mij extra om zo snel mogelijk mijn taak af te ronden en om mij hierop te focussen, zonder dat ik midden in mijn college uitgebreid mijn bammetje ga lopen smeren. Gek genoeg draaien mijn beloningen vrijwel altijd om eten.... Daarover zo meer.

Drie. Muziek
Ook muziek kan je flink door de dag heen slepen. En dan bedoel ik eigenlijk niet je favoriete techno-nummers, want je lievelingsmuziek kan je juist van je concentratie afhelpen. Ik doel op de muziek die je juist meer focus geeft, vaak wat eentoniger is. Dit kan klassieke muziek zijn, maar als je hier een intense liefhebber van bent helpt dit dus juist weer niet bron. Zelf vind ik instrumentale hiphop wel lekker studeergeluid. Luister hier mijn favoriete afspeellijst:Vier. Samen studeren
Een andere tip die ik zelf niet zo vaak toepas, maar waarvan ik merk dat het wel echt helpt: samen studeren. Allereerst werkt het natuurlijk als een stok achter de deur als je geen zin hebt om je bed uit te komen maar wel hebt afgesproken. Daarnaast kun je soms veel beter stof samen doornemen en dingen van elkaar overnemen. Én je kunt natuurlijk samen pauze houden, tien keer leuker dan in je ééntje.

Vijf. Eten
Ik noemde het net al even, maar eten in tijden van de tentamens zijn op dat moment als de lichtpuntjes in mijn leven. Ik leef dan zo'n beetje naar elke maaltijd toe en koppel mijn breaks graag aan het nuttigen van een goeie stapel bananenpannenkoeken of het fabriceren van een lekker soepje. Nou helpt het natuurlijk om je lichaam niet vol te stoppen met suiker, alcohol of andere vette, ongezonde dingen. Nee, beter zijn bijvoorbeeld noten, zaden, eieren, (vette) vis en fruit als bananen bron. Mijn ultieme studiesnack? Een stukje hele pure chocola, hmmm.

Zes. Tijdsdruk 
Een tip die misschien wat raar klinkt, maar wat ik wel persoonlijk als effectief heb ervaren is om je dag niet helemaal vol te plannen met studeren voor één tentamen. Ik merk dat als ik de hele zondag vrij heb om te leren, ik veel later start en aan het eind van de dag in de stress schiet omdat ik toch niet zo veel tijd heb als ik dacht. Deze knop is misschien makkelijk om te zetten, maar voor mij werkt het veel beter om een uurtje te studeren als ik weet dat ik de hele middag moet werken of een druk programma heb die dag. Het geeft mij een soort druk om echt even te knallen. Daarnaast is een hele dag aan één stuk door leren toch niet zo effectief als meerdere dagen wat korter. 

Zeven. Houding
Als laatste ook niet geheel onbelangrijk: een goede houding! Ik heb ooit wel eens een hele dag vanuit bed geleerd, maar ik kan je vertellen dat dit niet bepaald een succes was. Daarbij houd je een dagje studeren natuurlijk veel beter vol als je op een fijne stoel zit. Het is hierbij het belangrijkst dat je rechtop zit, niet te veel voorover gebogen en elk kwartier lichtjes verandert van zithouding. Zelf breng ik mijn studeersessies graag door op deze birger kuipstoel van Andrs Living, die mijn zithouding positief stimuleert en waar ik prima een hele middag op vol kan houden. Hij heeft zelfs een kussentje waardoor ook je billen na vier uur niet aanvoelen als een houten plank. Dat hij er ook voor het oog mooi uitziet vind ik stiekem ook wel leuk. 

PS. Met de kortingscode 'ilovekuipstoelen' krijg je nu 10% korting bij de bestelling van een kupstoel naar keuze bij Andrs Living tot 22-2-2017!Zo dus niet

Beter!!!


SHARE:

2 opmerkingen

  1. Ik las dit tijdens het SOG-gen, haha! Thanks voor je tips en I loveeee die stoel :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha hoe typisch! Hopelijk heb je wat aan de tips en me too, hij is top! X

      Verwijderen

© Myrthei. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig