woensdag 1 maart 2017

De mooiste kamerplanten die wél in leven blijven + tips


Na nu een jaar eigenaresse te zijn van het fijnste studentenkamertje van Wageningen en er al een aantal planten doorheen gejaagd te hebben, kan ik mijzelf een semi-expert noemen als het gaat om het wel (of niet...) in leven houden van kamerplantjes. Met mijn eigen urban jungle hoek die eens in de zoveel tijd wisselt vanwege hier en daar wat kleine ongelukjes (nog steeds treurende om mijn eerste Ikea groene aanwinst #rip), heb ik echter ook nog wel wat aan de verschillende handleidingen per plant. Ik zocht het voor je uit en deel de makkelijkste kamerplanten, mijn ervaringen en tips!Nieuwste aanwinst: het pannenkoekenplantje

Philodendron monstera ⟡  gatenplant 
Laat ik maar meteen beginnen met de topper als het gaat om makkelijkheidsgraad en hipstergehalte. Aangezien ik in het weekend meestal niet in mijn kamer verblijf, zullen mijn plantjes het minimaal drie dagen zonder water moeten kunnen overleven. Voor deze knapperd is dat echter geen enkel probleem, hij red het namelijk prima met één tot twee keer per week water geven. Onder de Nederlandse naam wordt hij ook wel gatenplant genoemd, aangezien op den duur er gaten in het blad komen wanneer deze groeit. Maakt hem weer extra mooi! Niet voor niet een instagramgevoelig hipsterplantje natuurlijk.
Water:  Eén à twee keer per week, de grond mag niet uitdrogen
Temperatuur: 18-22 graden
Licht: Veel licht, maar geen direct zonlicht
Hipstergehalte: hoog

Pilea Peperomiodis ⟡  pannenkoekenplantje 
Als we het toch over instagram hebben, dan kan ik ook wel meteen deze toffe pannenkoekenplant benoemen! Al een tijdje zag ik deze toen nog zeldzame plantje op veel toffe accounts voorbijkomen, toen ik hem opeens tegenkwam in de Dille & Kamille (sowieso een hippe-plantjes-walhalla). Ik heb natuurlijk niet lang getwijfeld voor ik bij de kassa stond, want dit was het perfecte schatje wat nog mistte in mijn Jungle Hoek. Hij heeft iets meer water nodig dan de Monstera, maar overleeft twee dagen zonder ook prima!
Water:  Twee à drie keer per week
Temperatuur: 18-22 graden
Licht: Wederom veel licht, maar geen direct zonlicht
Hipstergehalte: hoog

Sacculent ⟡  Vetplantje
Het vetplantje is nog zo'n makkelijke plant die maar weinig verzorging nodig heeft. Ideaal voor de gemiddelde studentenkamer dus! Helaas heb ik deze ook ooit laten sneuvelen, maar dat was wel bij hoge uitzondering want ze doen het echt goed. En ook een leuk detail: ze zijn in verschillende kleurtjes te verkrijgen!
Water:  Maximaal één keer per week, maar in de zomer iets meer.
Temperatuur: 18-22 graden
Licht: Veel! Maar wederom niet in direct zonlicht tegen verbranding.
Hipstergehalte: gemiddeld


 Aloe Vera
Nog een vetplantje is de Aloe Vera. Ik herinner mij nog dat we hem vroeger ook altijd in huis hadden. Als ik weer eens was gebeten door een mug of ergens tegenaan liep (wat nogal vaak gebeurde) deed de Aloe Vera wonderen. Je hoeft alleen maar een klein puntje ervan af te snijden en het gelachtige sap wat eruit komt op de wond te smeren. Een echte steun en toeverlaat voor mijn mug-gevoelige kamertje in de warme zomermaanden. En hij staat nog leuk ook!
Water:  Weinig! Voel in de grond hoe droog het is, maar zeker niet meer dan één keer per week.
Temperatuur: 18-22 graden
Licht: Kan direct zonlicht verdragen, maar laat hem na aankoop eerst even 'acclimatiseren'
Hipstergehalte: gemiddeld

Sansevieria ⟡  Vrouwentongen
De Sansevieria, ook wel vrouwentongen genoemd, is ook zo'n toffe plant voor in je kamertje. Hij is in 2009 zelfs uitgeroepen tot studentenplant van het jaar, waarbij hij de ergste verwaarlozing doorstond. Hoe dat komt? De Sansevieria heeft weinig licht en water nodig, wat hem de perfecte huisgenoot maakt!
Water: Gevalletje alleen dood te krijgen door te veel water, oppassen met water geven dus! In de winter kan hij gerust één tot twee maanden zonder, geef hem in de zomer elke twee weken een gieterbeurtje.
Temperatuur: 18 graden
Licht: Niet per se veel of weinig
Hipstergehalte: gemiddeld

Varens
Iets minder hip, maar zeker ook leuk voor in huis! De grote, mooie bladeren geven je huis een instant jungle gevoel en zorgen voor voldoende zuurstof waardoor ze ook nog eens een perfect als luchtverontreiniger dienen. Ze hebben iets meer water nodig, maar zeker geen dagelijkse verzorging.
Water:  Ze hebben een licht vochtige grond nodig
Temperatuur: 20 graden
Licht: Zet hem half in de schaduw zonder direct zonlicht
Hipstergehalte: gemiddeld

Cactus
Als je nou écht een drama bent wat betreft planten kun je natuurlijk altijd nog gaan voor de cactus. Deze heeft gegarandeerd weinig verzorging nodig en kunnen eigenlijk alleen doodgaan van teveel water. Wederom sloeg ik bij Dille & Kamille de meest schattige cacti aan de haak, voor een baby cactusje betaal je maar 1,75 geloof ik en ook de wat grotere zijn hier te vinden!
Water:  Zo weinig mogelijk
Temperatuur: 20 graden
Licht: Maakt ook weinig uit
Hipstergehalte: erg hoog
Overige tips 
 Om te checken hoeveel water je plantje nodig heeft, kun je het beste gewoon je vinger een paar cm in de grond steken. Als het niet vochtig aanvoelt kun je vaak wat water geven!
 verwen je plantje af en toe met een zen-moment en geef hem een plantendouche.
 De grootste kunst aan het in leven houden van planten vind ik altijd rondom de vakantieperiode. Vaak ben ik dan een aantal weken niet op mijn kamertje en kunnen ook huisgenootjes niet oppassen, de Plant Genie is dan een super oplossing! Deze spannende glazen bol hoef je alleen maar met water te vullen. Als de grond droog wordt, komt er zuurstof vrij waardoor de Plant Genie aanvoelt hoeveel water hij moet lossen. Ik heb hier geen ervaring mee, maar het lijkt me de perfecte oplossing voor in de vakantie!
  Kijk voor meer tips over het verzorgen van je vetplantje op deze blog!
  Ook deze blog maakte een prachtige infographic over wat je moet doen als er iets mis is met je plantje, check hem hier!
 als je echt geen plantenmens bent heeft de ikea nog altijd leuke opties voor nepplanten
SHARE:

2 opmerkingen

  1. wow, wat een handige tips! Die Aloë Vera wil ik ook graag eens, en zo'n pannenkoekenplantje is zo schattig, haha! Super leuk artikel :)

    BeantwoordenVerwijderen

© Myrthei. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig