dinsdag 29 augustus 2017

Mini roadtrip langs de Frans-Atlantische kust: hotspots, tips, do's en don'ts


Na inmiddels alweer een aantal maanden mijn blog op een iets lager pitje te hebben staan, begon het deze vakantie toch weer een beetje te kriebelen. Met name tijdens mijn vakantie in Frankrijk, zag ik zoveel mooie plekjes en beleefde ik zoveel bijzondere dingen dat ik het zonde vond om dit niet te delen. Ik geloof dat we op een waanzinnige rooftop zaten toen ik besloot: dit moet ik opschrijven! En nu - een paar (werk)weken, dorpsfeesten en hier en daar wat uitjes later - is hij er dan: de hotspots, tips, do's én don'ts van mijn mini roadtrip langs de Frans-Atlantische kust.

Een aantal weken terug vroeg mijn toenmalige date of ik zin had om een paar dagen te surfen. Zelf had ik in februari al gekeken naar verschillende surfkampen, dus ik kon natuurlijk niet wachten om te gaan plannen. Maar daar kwam nog best wat bij kijken: de juiste bestemming vinden, vervoer regelen, de route checken... Lees snel mee hoe wij een onvergetelijke vakantie hebben gehad!Autoreis naar Frankrijk
Een roadtrip is geen roadtrip als je hem begint bij een stevig voertuig. Waar we eerst hadden gekeken naar verschillende huurkampersites, waren we achteraf erg blij dat we een busje gratis mochten lenen. Na zo'n 3,5 uur te hebben file gereden wisten ook wij waar de term 'zwarte zaterdag' vandaan kwam, maar eventjes later bereikten we weer een tempo van boven de 15 km/u. Via Breda, Lille, Parijs, Poitiers en Bordeaux wilden we naar onze eerste bestemming. Toch bleek Bordeaux iets te druk en werden we doorverwezen naar Blaye, een plaatsje iets noordelijker aan het water. De wachttijd op de veerboot zou ongeveer even lang zijn als de file in de grote stad, al was het verschil dat we in Blaye een uur in de zon op een terrasje konden wachten in plaats van in een bloedhete auto op de snelweg. Twee uur later waren we dan aangekomen aan de overkant, waar onze minder goed geüpdatet tomtom ons leidde naar smalle weggetjes waar het busje in kwestie nog maar net op kon rijden. Door tientallen wijngaarden nog wel. Is zo'n oude tomtom toch nog wat waard ;)

Route
Eenmaal aangekomen in het mooie Aquitaine en de eerste wijngaarden te hebben gespot kon de echte roadtrip-vakantie beginnen! De trip begon in Carcans-Plage, waar we letterlijk via Google Maps terechtkwamen. Het leek ons een praktische plek om de trip te beginnen vanwege de ligging, maar uiteindelijk vond ik dit het meest schattige plekje waar we zijn geweest.
CARCANS-PLAGE |  Hoewel Carcans-Plage niet zo groot en bekend is, was het surfersspot-gehalte erg hoog. Dit merkten we al bij onze eerste snelle-pizza-maaltijd, die we nuttigden bij ⟡  Les Mouettes ⟡ . Na een klein stukje door het hoofdstraatje (en ook ongeveer het enige straatje) kom je snel aan bij de strandopgang waar wij nog even genoten van de eerste en meteen ook mooiste zonsondergang die we spotte in Frankrijk. Carcans is niet alleen bij avond en zonsondergang mooi, maar ook overdag lachen de surfschooltjes, foodtrucks en armbandjeswinkels je toe. Die laatste deden overigens helemaal niet zo toeristisch aan als in andere plaatsjes. Bij foodkraam ⟡  Burgers & Bagels ⟡  schoven we een heerlijke blauwe kaas burger met frietjes naar binnen. Hadden we wel verdiend na een ochtend fanatiek surfen. Ook de markt op de volgende (maandag)ochtend, waar ik per ongeluk tijdens mijn morning run doorheen liep, was een aangename verrassing. De hele straat stond vol met olijvenkraampjes, groenteboertjes en rieten manden en de geur van de kaasboer kwam je tegemoet. Wel een tip om altijd meer dan tien tot vijftien euro contant mee te nemen, want het woord 'pinnen' kennen deze Fransen verbazingwekkend genoeg niet. Ik moest mijn blauwschimmelkaasje helaas weer inleveren toen ik hem niet kon betalen... Erg pijnlijk.
Gelukkig accepteert de plaatselijke slager, bakker, groenteboer en supermarkt je pinpas wel, die ook echt niet verkeerd zijn! En heb je 's avonds zin in een drankje? ⟡  L'Aperock Café ⟡ ! Wij zijn er zelf niet geweest maar het zag er wel erg leuk uit.
LE PORGE | Na een paar dagen Carcans was het tijd voor een nieuwe bestemming! Le Porge. Waar we dachten dat een Frans surfplaatsje niet veel kleiner kon zijn dan Carcans hadden we het toch niet bij het rechte eind: Le Porge-Océan is ongeveer één rechte straat met wat schuren, gebouwd om de camping in het plaatsje. De schuren zijn echter wel leuke, soms iets toeristische barretjes. Wat minder toeristisch is ⟡  Des Bois ⟡ , waar je leuk kunt zitten aan het straatje of in de achtertuin.
MONTALIVET | De laatste dagen vertoefden we in een wat grotere plaats, Montalivet. Leek ons ook wel een keer lekker! Hier was ik toch wat minder enthousiast over. De toeristische winkeltjes, niet zulke goede lunchbarretjes en het gebrek aan leuke eetgelegenheden waren de boosdoeners. Gelukkig was er nog één zaak waar we onze laatste avond heerlijk hebben gedineerd bij een hele mooie zonsondergang ⟡  L'Ocean 2 ⟡ ! Wel was het fijn om weer eens bij een grotere supermarkt boodschappen te kunnen doen en ook het strand was hier heerlijk!

Naast deze drie plaatsjes hebben we helaas niet veel meer kunnen zien van de Frans-Atlantische kust. In 10 dagen is het gewoon onmogelijk om alles te zien en ook zonde om de helft van de tijd alleen maar bezig te zijn met het op- en afbouwen van een tentje. Wel reden we door wat plekjes die er nog leuk uit zagen, zoals Hourtin. Ook hebben we een avondje drankjes gedronken in Lacanau, een iets groter stadje wat ik leuker vond dan Montalivet. Sla hier ⟡  La Favela ⟡  niet over, want hier kun je heerlijk los in de heupjes op Jamaicaanse hitjes.

Campings
Naast het surfen stond onze vakantie natuurlijk ook in het teken van het #campinglife. Na vroege jaren te hebben gekampeerd vond ik het heerlijk om die ultieme kampeersensatie weer te beleven. Alles mee in de auto wat mee moet, de vrijheid om te blijven of verder te gaan wanneer je wilt, tikkende regen op de tent en ja, zelfs de wc-rol onder de arm. Oké die ochtend dat we de tent uitbrandden was wat minder, maar het meeste vond ik geweldig. Zelf hebben wij geen campings van te voren geboekt, wat bij grote campings best tricky kan zijn, maar meestal wel goed ging. Wel hebben we de eerste twee nachten gereserveerd om niet voor verrassingen te komen te staan na een lange autoreis.
L'OCEAN | Camping L'Ocean in Carcans-Plage beviel echter zo goed dat we er zonder problemen nog een nachtje bij konden boeken. Een fijne camping dicht bij zee met veel surfersgezelschap en hier en daar wat surfkampen (waar je niks van merkte overigens). Er was alleen een supermarktje en een bakkertje op de camping, maar de werknemers waren erg vriendelijk.
LA GRIGNE | Camping La Grigne in Le Porge verraste ons ook positief. Na heel wat campings af te hebben gezocht waren we blij dat La Grige zonder problemen nog een plekje vrij had op hun grote terrein. Iets verder lopen naar de zee, maar wel voorzien van supermarkt, pizzeria, bakker en barretje was dit ook een behoorlijke topper!
LE SOLEIL D'OR | De laatste nachtjes verbleven we in Le Soleil D'Or, Montalivet. De kleinste van de drie, waar we ook wel zin in hadden. De camping is praktisch naast de zee gelegen en er hangt een relaxed sfeertje. Wel zijn er geen bomen, waardoor we de tent uit werden gebrand 's ochtends en gingen de douchen om tien uur 's avonds dicht.Andere tripjes 
Buiten het camping- en surfleven maakten we hier en daar ook wel tripjes om de omgeving te verkennen. Zo gingen we een bewolkt dagje naar Bordeaux en bezochten we een wijngaard op een vrijdagmiddag.
CHATEAU LE TOUR DE BY | Die laatste was een behoorlijke aanrader! Alleen de oprijlaan tussen de bomen en wijnstokken was al prachtig om te zien, laat staan het kasteel en het prachtige uitzicht vanaf de vuurtoren midden in de wijngaard. In het huis naast het Chateau kregen we een kleine tour en wat informatie over de wijnen en het wijnhuis, met een proeverij na afloop. Kleine tip: zorg dat je vooraf enigszins een bodem hebt gelegd, want de sommelier is geen mietje wat betreft tempo en het inschenken... We verlieten Chateau Le Tour de By met twaalf topflessen rood (de aanbieding twaalf halen zes betalen deed het hem) en een heerlijk voldaan gevoel!
BORDEAUX | Toen er op een dag ons wat wolken tegemoet kwamen, besloten we een dagje eropuit te trekken. We zochten een leuke, niet al te groot stadje in Gironde, maar echt veel keus is hier niet, dus kwamen we toch uit op Bordeaux. En we waren blij dat we hiernaartoe zijn gegaan! Op ongeveer een uur rijden van Le Porge kwamen we bij een prima parkeerplek, waar je voor €4,50 per persoon al een tram naar het centrum kunt pakken. Eenmaal aangekomen in de stad hadden we wel zin in een lekker kopje koffie, bij ⟡  L'Alchimiste ⟡  drink je sowieso één van de beste van Bordeaux onder het genot van een heerlijke chocolade moulleux. Hierna konden we er weer tegenaan en shopten we erop los. Dat kun je namelijk goed in Bordeaux: winkelen en historische straatjes doorstruinen. Toen we weer dorst kregen, gingen we naar een hippe rooftop die een Fransman bij het koffiebarretje aanraadde ⟡  Mama Shelter ⟡ . Door de wind konden we hier niet eten, maar een wijntje met uitzicht over de stad bij zonsondergang voldeed al genoeg! Wegens grote trek in pasta en wat minder in hippe hotspots schoven we aan bij een Italiaans tentje op een plein, wat prima was maar geen ereplekje waard. Wel konden we weer met een goedgevulde maag terug naar le camping.Surfen 
Waar het oorspronkelijke idee van de vakantie nog in het teken stond van surfen, hebben we uiteindelijk maar twee lesjes kunnen doen. Dankzij de rustige golven of juist onrustige weersomstandigheden, besloten we het geld niet uit te geven aan wat dobberen op zee. Want zo'n les kost je namelijk al snel zo'n €30. Wel krijg je daar heel veel persoonlijke tips, ervaring en beleving voor terug. In Carcans hadden we een topleraar bij Rod's Surf Shop (Morgan). Hij leerde mij voor het eerst op een surfplank te staan en ik kan je zeggen dat ik het fantastisch vond. Het viel mij erg mee hoe moeilijk het is, al zijn een paar lessen zeker wel nodig voor de echte beginner. Frankrijk was in ieder geval niet mijn laatste surfervaring!Do's  
Nog wat laatste aanbevelingen wat je absoluut wél moet doen op roadtrip langs de Frans-Atlantische kust
⟡  Kijk een keer 's nachts sterren op het strand. De hemel is heel helder aan de kust van de Atlantische Oceaan.
⟡  Neem altijd wat contant geld mee waar je ook naartoe gaat (!!!)
⟡  Sla Bordeaux even over op je roadtrip naar of van de kust en neem de veerboot over de monding van de Garonne. Het is niet alleen lekker ontspannend om je lange autorit af te sluiten met een chill boottochtje, maar scheelt je vaak ook nog eens genoeg tijd op een drukke autodag.
⟡  Download mijn Franse Roadtrip muziekjes afspeellijst hier.
⟡  Lees het boekje I Love the Seaside - Frankrijk met allerlei tips voor campings, leuke eettentjes, yoga-adresjes en surfschooltjes.
⟡  Verzamel in elk plaatsje mooie enkel- of armbandjes.
⟡  Neem genoeg dikke truien en lange broeken mee. Het kan 's avonds behoorlijk afkoelen als je aan de kust zit.
⟡  Nuttig veel Franse kaasjes. En wijn.Dont's  
Nog wat laatste afraders en dingen die je beter kan overslaan op roadtrip langs de Frans-Atlantische kust
  Besluit niet te gaan barbequën op het strand als er hele donkere wolken aan komen.
⟡  Als je tijdens je autorit ergens gaat overnachten: gok er dan niet op dat er om elf uur 's avonds nog wel een centraal hotelletje langs de weg vrij is voor onder de €50 per nacht. Je kunt beter wat eerder de weg af of iets online reserveren.
⟡  Zet je tentje nooit op een plek waar de volgende ochtend geen schaduw is. Je smelt levend weg.
⟡  Laat een lekkend potje pesto nooit langer dan 2 dagen in een bloedhete auto staan.


SHARE:

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Myrthei. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig