zondag 24 september 2017

Citytrip Lissabon | Mijn hotspots en tips


Afgelopen zomer was ik, samen met mijn vriendinnetjes, te vinden in Lissabon! Een populaire bestemming van 2017, maar niet voor niets. Want met zijn leuke restaurantjes, mooie bezienswaardigheden en gezellige nachtleven zou ik hier zeker nog een keer naartoe gaan. Ik tip je vandaag mijn favoriete hotspots en do's voor op je bucketlist.Waar we aten

❶  Na een paar Portugese barretjes en voornamelijk ons eigen keukentje van één bij vier te hebben uitgeprobeerd, schoven we een van de laatste avonden aan bij Meson Andaluz. We waren hier al een paar keer langsgelopen tijdens het stappen (het ligt achter de befaamde Pink Street) en het zag er telkens al te schattig uit voor woorden. Dat gevoel werd bevestigd toen we de resto binnentraden. En wij waren niet de enige want het duurde helaas nog een dik half uur voordat we een tafeltje (wel buiten) konden bemachtigen. Gelukkig mochten we neerstrijken op de lieve trappetjes met een witte sangria in de hand (sowieso aanrader!). Nadat we verplaatsten naar een tafeltje en onze keus was gevallen op een lekker voorgerecht en de Paella werden we nog blijer verrast. De parkiet in het kooitje naast ons maakte de avond nog net een tikkie gezelliger dan dat hij al was.

 Iets wat hoog op onze bucketlist stond was een portproeverij. Via tripadvisor kwamen we de schattige oude apotheek The Old Pharmacy tegen, wat vrij goed beoordeeld was. Toen we er ook nog achter kwamen dat het twee straten van onze AirBnB vandaan was en we hier al een stuk of zes keer langs heen zijn gelopen, moesten we er wel een glaasje proeven. Op de kaart staan verschillende proeverij-menuutjes, maar gewoon een glaasje en borrelplankje bestellen kan natuurlijk ook. Omgeven door alleen maar apothekerskasten vol flessen port gingen wij voor een klein menu met drie verschillende soorten port en een kaasje. En hoewel onze sommelier (of hoe noem je iemand die port inschenkt?) niet heel veel uitleg gaf bij de verschillende soorten port, smaakte het vet goed. Wel aan te raden om voor die tijd nog iets meer bodem op te bouwen, want die drie kleine glaasjes kwamen aardig goed aan ;)

 Toen we op een dag een ander deel van Lissa wilden ontdekken hadden we weer trek in ijs (wat zo'n tien keer per dag gebeurde). We liepen tegen dit schattige wit-gele zaakje Giallo aan waar ze compleet biologische smoothies, fruitdingetjes en ijsjes hadden. Het lieve mannetje achter de toonbank die mij nog even van mijn hoge nood deed ontlasten en mij toestemming gaf tot de wc maakte dat ik deze aanrader met jullie moest delen.

 Omdat ijsjes nou eenmaal niet zo veel vullen, of tenminste bij mij niet, liepen we een uurtje later door het overdekte Time Out Market. Een best hippe foodmarkt mat allerlei leuke eetkraampjes. Van typische sardientjes, tot een "tartar-ia", tot verschillende variaties van bitterballen. Ze waren er allemaal, maar dan in een hip jasje. Leuk om even te borrelen of een hapje tussendoor te eten! 

❺ De laatste avond sloten we in stijl af bij dit pareltje. Pharmacia zag er al fantastisch uit vanaf de buitenkant: nog een oude apotheek wat bijna aandeed voor een ziekenhuis met een onwijze tuin ervoor. Compleet in fancy styling. Evenals de kleine gerechtjes die we bestelden. Qua prijs was het iets meer dan wat we gewend waren voor Portugeze begrippen, maar perfect in verhouding met de kwaliteit. Aanrader waren de kroketjes, zelfgemaakte aardappelchips-frieten en nog iets met champignons wat ik vergeten ben maar ontzettend lekker was. 

❻ De laatste dag stond in het teken van shoppen, want de souvenirs moesten natuurlijk ook nog even binnengehaald worden. Aangezien zo'n shopsessie best wel zorgt voor de nodige eetlust en we ook rond etenstijd pas terugvlogen, hadden we een goedvullende lunchmaaltijd op het oog. De saladebar waar we tegenaan liepen was per-fect, ik kon helaas de naam niet vinden maar hij staat aangegeven in het kaartje! Hier kon je je eigen salade samenstellen. Niet heel goedkoop voor een lunch, maar wel voor de volle bak waar je wel bijna een lunch 'en diner mee kan voorzien. We kregen het dan ook alle drie niet op. En toen we de halve buurt afzochten op zoek naar een zwerver waar we onze leftovers aan konden doneren maar niet de geschikte kandidaat vonden (haha) gaven we het op. Ons liefdadigheidsidee was in ieder geval goed. 


Waar we cultuur snoven

❼ Op de eerste dag besloten we meteen Lissa te verkennen en de klinkerstraatjes en heuvels te trotseren. Op onze Lissabon-bucketlist (ja, die hebben we echt gemaakt) stond onder andere het gele trammetje. Tram 28 is een echte bezienswaardigheid in Lissabon. Waar hij vroeger nog diende als echt vervoersmiddel, is dat nu ongeveer onmogelijk met de zo'n uur-durende-wachtrij bij het beginpunt op een drukke dag. Ook wij mochten eraan geloven en stonden een klein uurtje in de zon te fikken. Maar we werden wel beloond met een heerlijk ritje door de stad. Hoewel ik terwijl het einde naderde af en toe bijna in slaap viel (achterliggende pre-vakantie stress denk ik) (of hadden we toch iets te veel doorgezakt die avond ervoor), werd ik weer gewekt toen we bij het eindpunt een lekkere smoothie van de schattige foodtruck namen en opdronken in het parkje ernaast. De tram is een perfecte manier om op je eerste dag de stad een beetje te verkennen! En als je het ervoor over hebt om eventjes te wachten, zorg dan wel dat je bij het begin- of eindpunt instapt, zodat je een zitplek hebt en de hele route hebt gevolgd. Halverwege uitstappen kan, maar met hetzelfde kaartje (zo'n twee euro per stuk) kan je helaas niet opnieuw weer instappen.

❽ De volgende dag was de omgeving aan de beurt. Het was voor mij de eerste keer echt (zomer)vakantie houden in een grote stad en ik vond het juist heerlijk om om de dag de stad de verkennen en de andere dagen de omgeving te doen. We reisden de tweede dag met de trein af naar het strand Caiscais, iets verderop. We moesten wederom enige tijd wachten, maar met onze tactieken (lees: verspreiden over de verschillende wachtrijen. Erg gezellig) en de eindbestemming was dit het zeker waard. Want we vertoefden de middag heerlijk op een voorstrandje van Caiscais met zowat alleen maar Portugezen en heel lekker zand (iets wat in Lissabon niet echt te bekennen is).

❾ De dag erna was Lissabon weer aan de beurt! Castello de São Jorge stond op de planning. Een kasteel op één van de zeven heuvels van Lissabon wat een perfect uitzichtje over de stad zou binnen. Nou, die heuvel hebben we geweten hoor, sjeee. Maar het uitzicht mocht er zeker wezen! Nadat we een klein half uur moesten uitputten van de klim (met ijs) bekeken we het kasteeltje. Wat ik zelf niet bijster bijzonder vond, maar wel leuk om even te zien. Misschien is het nog wel leuker als je meer dan vijf uur slaapt of niet mega brak bent, maar dat laat ik aan jou over.

❿ Ook Sintra, een 'sprookjesdorp' iets meer in het binnenland van Portugal, stond op de planning. Weer kun je voor een prikkie met de trein naar de bestemming, waar je al meteen werd verwelkomt door allerlei kasteeltjes en wondertjes. We spotten hier de mooiste tegeltjes, en dronken hier de lekkerste verfrissende cola. Met de bus kun je een tour maken over alle plekken, wat ons ook wel leuk leek, maar we hadden zin in strand en pakten snel de bus naar Caiscais. Als je meer tijd (en lef) hebt kun je ook scooters huren en daarmee naar Ericreira rijden. Een mooi strand waar zich veel surfers bevinden.

 Het einde van de week naderde en daarmee ook onze Lissa-bucketlist. Wat nog ontbrak op de afgevinkte lijst was het strand van Almada, Costa da Caparica. Lissabon ligt aan rivier de Taag, in tegenstelling tot de zee wat ik in eerste instantie dacht. Je kunt via de brug of met de pont de rivier over om aan de andere kant te komen, waar we erg benieuwd naar waren. Waar eerst het plan was om fietsen te huren en via de leuke wijk Bélem en de hotspot LxFactory naar de overkant te fietsen, was dit plan qua tijd en kosten toch iets te optimistisch. Eenmaal (iets makkelijker en goedkoper) met de pond aan de overkant gekomen, viel mij de omgeving hier best wel tegen. Het is lang niet zo schattig en leuk als Lissabon. Wel mocht het strand er prima wezen!

⓬ Toen we nog een dagje over hielden kregen we via via de tip dat de wijk Alfama in Lissabon ook een aanrader was. En dit kunnen we bevestigen! Het leek net een ander klein stadje, waar we doorheen verdwaalden, erg leuk. Vooral het ijsszaakje was een topper, net als de vlooienmarkt op dinsdag en zaterdag waar ik een keileuk peertjes-lamp-bloemenvaasje kocht. Leuk om even een ochtendje doorheen te wandelen!


Waar we dansjes waagden
Natuurlijk moest er ook af en toe een beetje gedanst worden. We waren namelijk hevige feestvakanties in onder andere Lloret del Mar en Mallorca gewend, dus enige afkickverschijnselen waren wel terecht.

   De eerste avond verkenden we even 'ons' eigen buurtje. Onze AirBnB was namelijk gevestigd midden in het schattige Bairro Alto, waar de cocktails 's nachts rijkelijk vloeien. Het is er gezellig, vooral als je in de goeie straatjes zit. Maar ik moest wel wennen aan de mensen die vrij vroeg in de straat uit plastic bekers cocktails dronken en vrij laat de kroegjes in gingen om te dansen.

⓮ Eén van die perfecte dansplekken was de Irish Pub, die we kregen getipt van mijn huisgenootje. Hier werd ik verliefd op de schattige 40-jarige dj die perfecte plaatjes draaide en de Caipirini cocktails die ook best goed smaakten. We zijn hier dan ook nog meerdere avondjes in teruggekomen.

   Omdat we Lissa niet wilden verlaten zonder voet in fancy club te hebben gezet, liepen we via en fikse nachtelijke wandeling (taxi bestellen kan een aanrader zijn) naar Club Main. Na een hele avond flink de voetjes van de vloer te hebben gedanst verlieten we om half zeven de club om een half uur later voldaan in ons bed te belanden. Een beetje prijzig vergeleken met een avondje gratis dansen en cheap ass cocktails drinken in de barretjes, maar ook best leuk om eens een avond door te brengen.

 Ook deze topper hadden we op het wereldwijde web ontdekt. Park, een plek bovenop een parkeergarage met allemaal planten en cocktails, dat kon niet anders dan een geweldige hotspot worden. En dat was ook zo. Toen we op de bovenste verdieping van de parkeergarage kwamen, ons al afvragend of we aan het juiste adres waren, zagen we daar een glazen deur met grote bewaker die ons door de plantenjungle liet: het paradijs van nog meer planten en lekkere cocktails. Die smaakten overigens nog beter toen we het geweldige uitzicht over de stad, Taag en de brug met alle bijbehorende lichtjes zagen.

⓱ Ook fancy club Urban Beach mocht niet ontbreken op onze partylijst. Gelegen aan de Taag, een best wel stukje lopen vanaf ons wijkje, werden we verwelkomt door grote lichtgevende staven op het zandstrand bij de ingang. Ook de binnenkant van de tent mocht niet misstaan, met haar witte terras (inclusief zwembad!), palmbomen en nog meer lichtjes. Dat de gemiddelde leeftijd rond de 17 jaar hing namen we even voor lief, net als de entreepas die je bij de ingang gratis krijgt. Het is in de meeste clubs van Lissabon best gebruikelijk om te betalen op de pas: waarbij je aan het eind van de avond zo'n veertig euro voor entree en twee drankjes neerlegt en de boete voor een verloren pas €100 bedraagt. Ondanks deze rare fratsen wederom een topavond!


Nog meer tips voor op de bucketlist
De rode draad van de vakantie (naast vele lach-, dans- en genietmomentjes) was natuurlijk de bucketlist. Die we vol schreven en tekenden met to do's die we móesten doen voor we Lissa verlieten. Een aantal hotspots heb ik hierboven al genoemd, maar sla deze taken ook zeker niet over als je in de stad bent:

⟡  Spot het leukste tegeltje van Lisboa, met name in Bairro Alto zul je goed slagen.
⟡  Nuttig een bloemenijsje bij een lekker ijsco-tentje, misschien niet meer heel origineel en Portugees, maar wel heel leuk en lekker!
 Spot graffiti bij de heuvel Miradouro de SÀo Pedro de Alcântara aan de Calcada de Glória.
 Maak een super gelikte instagram foto voor een kek gekleurd huisje.
 Drink witte sangria, dé ontdekking van de trip.
 Pak één van de vele liftjes op de heuvels, de Elevador de Santa Justa schijnt top te zijn.
 Bezoek één van de zeldzame 'strandjes' van Lissabon als je schijt hebt aan alle toeristen en gewoon lekker even pootje wilt baden en tan wilt sparen. Het strandje bij de Praca do Comércio was dikke prima!
 Koop een originele souvenir voor je vriendje, broer of vader bij zwembroekenwinkel DCK boardshortz. Nog nooit zoveel zwembroeken bij elkaar gezien en nog nooit zoveel tijd besteed aan het uitkiezen van het perfecte broekie, maar wel met hulp van hele aardige winkelmedewerkers.
 Wij zaten in een fijn appartementje in Bairro Alto. Sowieso een aanrader! Onze AirBnB was top (hij is nu helaas niet meer beschikbaar, maar de locatie is nog wel een dikke aanrader), ondanks het tergende geluid van de lichtschakelaar die ons elke ochtend rond negenen wekte of de bouwvakkers beneden die ook niet altijd geluidloos te werk gingen. Wel een prikkie, dat dan weer wel!
 Vergeet ook niet een Pastel del Nata te eten natuurlijk!!! Wij aten hem bij A Padaria Poruguesa, maar je schijnt ook hele lekkere te kunnen kopen bij de Manteigaria "Pastel del Nata fabriek" in hetzelfde straatje.


SHARE:

1 opmerking

  1. Hihi, deze hele post kan ik zó op mijn bucketlist gooien! Mijn zus is een jaar geleden in Lissabon geweest en kwam al net zo enthousiast terug als jij :) De stat ziet er ook zo leuk uit op de foto's!

    BeantwoordenVerwijderen

© Myrthei. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig