donderdag 4 januari 2018
Mijn beste tips voor een perfect cv!
Solliciteren. Ik blijf het een beetje een naar woord vinden. Het gaat vaak nauw samen met de woorden 'prestatie', 'druk' en 'heel veel zenuwen'. Toch ben ik er de laatste jaren vanwege vele sollicitatieprocedures en cv checks erachter gekomen wat nou het beste werkt. Nu ik binnenkort ook zelf aan de andere kant van de sollicitaties zit, zie je al helemaal goed wat wel en niet werkt. Daarom leek het mij leuk om eens wat van mijn beste tips op een rijtje te zetten! Kijk je mee?
Design
Als ik mijn eerste CV vergelijk met dat van nu kan ik alleen maar heel hard lachen. Hoe kon ik toen denken dat dikgedrukte times new roman en hier en daar wat standaard word kopjes voldoende waren? Tegenwoordig spring je er juist uit met je design, al helemaal als je ergens solliciteert waar presentatie en vormgeving belangrijk is. Mijn beste tip is om je cv uiteindelijk duidelijk en overzichtelijk te houden. Vooral als een recruiter tientallen cv's ziet, dan val je juist op door duidelijkheid en structuur. Ik heb de beschrijvingen bijvoorbeeld ook in bulletpoints gezet, wat het meteen al overzichtelijker maakt! Mocht er nog een gelikt design en kleurenpalet achter zitten, dan is dat mooi meegenomen. Bonustip: Canva. Ik werkelijk love deze gratis designsite met honderden templates die je op duizend manieren kunt aanpassen, zo kun je toch nog een beetje creativiteit uiten! Dusse niet die van mij helemaal afkijken hè ;)
Format
Duidelijkheid is zoals ik al zei al vet belangrijk, maar deze vindt je ook terug in de structuur van een CV. Een CV begin je met je belangrijkste (contact)gegevens, wat ook een goede plek is om je gegevens en eventuele blog/social media kanalen achter te laten. Hierna ben ik verder gegaan met mijn opleiding, simpelweg omdat dat op dit moment het belangrijkste en mijn meest relevante ervaring is voor een vacature waar ik op solliciteer. Maar wanneer je al langdurige werkervaring hebt en wat ouder bent, kun je dit ook boven je opleiding plaatsen. Het gaat erom dat een werkgever dit als eerste opvalt, waardoor je hier beter niet je baantje als afwashulp bij de plaatselijke kroeg kunt neerzetten. Zowel bij opleiding als ervaring kun je het beste beginnen met je titel en de begin- tot einddatum. Hierbij houd je een antichronologische volgorde aan: een volgorde waarbij je hetgene wat je als eerste hebt gedaan onderaan zet en terugwerkt naar boven. Daarnaast kun je je skills, interesses en overige certificaten opschrijven.
Wat laten (zien)?
Wat laat je zien en wat kun je beter laten? Dat is vaak het lastige aan een CV. Soms heb je zoveel gedaan dat het niet op één pagina à twee pagina's past. In dat geval kun je natuurlijk het beste het meest relevante laten zien. Dus bedenk goed wat voor de organisatie en de functie het meest relevant is. Wat je vooral weg kunt laten? Totaal niet relevante baantjes, vervormingen (van verkoper in de action salesmedewerker maken bijvoorbeeld), clichématige woorden als 'teamplayer' en 'perfectionist', leugens of de skill 'word office' op je lijstje. Come on, iedereen kan toch wel een computer aanzetten?
Wat kun je wel laten zien? Je interesses, link naar je linked-in pagina, maar ook een foto van jezelf! Recruiters zoeken je toch vrijwel altijd op op Google, dan kun je maar beter meteen eerlijk zijn over hoe je eruit ziet ;) Let er wel op dat je een representatieve foto uitkiest.
Profiel
Sommigen voegen ook een profiel toe aan hun CV. Ik deed dit nooit, maar ben er sinds ik een inhousedag heb gedaan even voor gaan zitten, omdat dit steeds meer is. Een profiel is eigenlijk een kort stukje in je CV waar je in echte zinnen kunt beschrijven wie jij bent achter je cv en wat je zoekt. Het is eigenlijk ideaal, omdat je hiermee net even iets persoonlijks van jezelf kunt laten zien wat niet in de rest van je CV staat en je ook een mismatch kunt voorkomen. Probeer het wel kort te houden (het is geen motivatiebrief) en in korte, krachtige woorden je persoonlijkheid te beschrijven en specifiek te benoemen wat je zoekt.
Allerbeste tip: laat de match zelf zien!
Tot slot mijn Allerbeste tip en toverwoord: relevantie. Je hebt bij een sollicitatie geen invloed meer op wat je hebt gedaan, maar wel op hoe je dit presenteert. Benoem taken bij een functie die je misschien ook zou kunnen doen bij de vacature in kwestie, laat dat kleine, maar relevante baantje niet weg en die andere niet relevante juist wel. Het gaat erom dat jij laat zien dat jouw ervaring, skills en opleiding relevant is voor de functie en dat kun je zelf heel goed door middel van de juiste communicatie laten zien!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
©
Myrthei. All rights reserved.
Oh wat een handige tips!!
BeantwoordenVerwijderen