zondag 1 april 2018

In drie stappen een perfecte bos bloemen!


Een week terug verraste ik mama (en mezelf een beetje) met een workshop bloemschikken voor haar verjaardag. Via Facebook kwam ik het evenement van Bloomon tegen, die ik kende van haar mooie pinterest-proof bossen. Dit moest wel top zijn! En dat was het: naast een gezellige avond en een mooi boeket heb ik hier ook een overdosis tips voor het schikken van de perfecte bos aan overgehouden, waar je voor altijd iets aan hebt!

Bloomon staat bekend om haar mooie, verse bos bloemen, die ze zelf 'transparante' bossen noemen (waar je doorheen kunt kijken). Elke bloem in de bos is anders wat het ook spannend maakt! Bij Bloomon kun je bloemen thuis laten bezorgen naar eigen gekozen formaat, waarbij je elke week (of meer) opnieuw wordt verrast met een prachtige seizoensgebonden bos. Maar hoe schik je deze dan?Daar gaf de workshop een antwoord op! Er zijn drie dingen belangrijk bij het schikken van een bloemstuk, dat zijn lengte, kleur en vorm. Voor de speelsheid is het leuk om verschillende lengtes in je bos te hebben, waarbij vaak de buitenste bloemen aan de rand van de vaas wat korter zijn dan de lange stelen in het midden. Ook met kleur kun je spelen door niet alle dezelfde kleuren bij elkaar te steken, maar juist af te wisselen. Qua vorm kun je ook afwisselen: zo heb je bijvoorbeeld ronde vormen (zoals een roos of Gerbera), lange stelen (zomerviolier) of meer vertakte bloemen (zoals een Lisanthius of gipskruid). Met dit in je achterhoofd kun je beginnen met schikken!


Stap 1. Mise-en-place
Eigenlijk is het net koken: je begint met de mise-en-place en alles klaar te leggen. Zo zorg je - erg belangrijk - voor een brandschone vaas. Dat wil zeggen; wassen met chloor en voor 1/3 vullen met water en voeding mocht je deze hebben. Fabeltjes zoals een koperen munt of zeven up in het water is allemaal niet nodig, een klein druppeltje chloor is voldoende! Ook de bloemen kun je eerst klaarleggen, waarbij het makkelijkst is om te sorteren op lengte.


Stap 2. Schuin afsnijden
Als je een bos ontvangt of meeneemt, is het oppervlak van de steel een beetje uitgedroogd. Daarom is het belangrijk dat je de steel schuin afsnijdt, zodat de steel weer voldoende water op kan nemen. Doe dit voorzichtig en van je af, met een scherp mesje of schaar.


Stap 3. Kruislings schikken
Voordat ik begon aan de workshop wist ik dus niks over het schikken van bloemen, maar dan ook echt niks. Als ik al een bloemetje kreeg en mama schikte hem niet voor me in de vaas zou ik hem gewoon neerzetten, maar niets is minder waar. Voor de optimale bos schik je namelijk bloem voor bloem kruislings. Begin bij de korte stelen (want deze vallen mooi van kort naar lang in het midden), waarbij je de twee kortste stelen tegenover elkaar in de vaas zet, met de steel tegen de buitenkant van de vaas. Voor een mooie assymetrie en contrast zorg je dat deze twee een beetje op elkaar lijken (lengte, kleur en vorm). De volgende korte steel die meer contrasteert met de andere steek je over het kruispunt heen van je af in het open 'gat' in de vaas, weer met de onderkant van de steel aan de rand van de vaas. Draai de vaas om en doe dit weer bij de volgende steel en ga zo van kort naar lang steeds verder. Doordat je kruislings schikt, waarbij het kruispunt steeds hoger komt te liggen, komt het bloemstuk steeds meer rechtop staan. De eucalyptus staat mooi aan de zijkant net als vertakte stelen en een lange steel staat mooi in het midden! Et voila, een prachtig bosje bloemen!


SHARE:

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Myrthei. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig