dinsdag 10 juli 2018

Favoriete non-fictieve boeken en wat ik hieruit heb geleerd


Ik ben altijd wel een beetje een boekenwurm geweest. I love lezen. Slechte thrillers, goede thrillers, romans, van alles kwam wel voorbij. Maar de laatste tijd ben ik toch meer verknocht aan non-fictie: boeken waar je echt iets van leert en jezelf misschien wel ontwikkelt. Want I also love groeien. Hoewel de laatste weken voor de vakantie niet altijd perfect waren weggelegd om deze boeken te verslinden, heb ik toch wel een aardig lijstje met absolute favorieten verzameld. En met de vakantie in zicht is dat natuurlijk het perfecte moment om jezelf weer helemaal vol te zuigen in een goed (non-fictief!) boek vol met leerzame citaten en nieuwe inzichten, zodat je na de vakantie weer vol frisse moed kan beginnen. Ik deel vandaag mijn favoriete non-fictieve boeken en de lessen die ik hieruit heb geleerd.
Mind power  
Eigenlijk het allereerste 'selfhelp'-boek wat ik las pikte ik uit papa's kast. Die overigens ook vol staat met dit soort boeken, waar zou ik het van hebben... In ieder geval: naast dat dit één van de eerste non-fictieve 'leerzame' boeken was die ik las, is hij ook nog eens in het Engels geschreven wat het niet het meest makkelijke boek ooit was om doorheen te komen. Toch heb ik dit misschien wel als de meest leerzame ervaren. Hij is niet heel bekend, maar brengt wel de boodschap waar het eigenlijk vooral om gaat bij populaire psychologie: als je controle hebt over je gedachtes, heb je controle over je gevoel en in dit geval je 'mind'. Ik leerde mijn gedachtes en de controle hierover te begrijpen en hoe dit effect heeft op je gevoel en 'mind'. Misschien was het omdat ik dit inzicht hiervoor nog nooit zo helder ergens had gelezen, maar het was een echte eye-opener voor mij. Met heldere voorbeelden en praktische tips is dit boek spot-on en een echte tip voor mensen die ook wel eens worstelen met negatieve gedachtes en gevoelens.

De kracht van het Nu 
Nog een boek wat best wel mindfullness is, is dit boek van Eckart Tolle, dé spiritueel leider van dit moment. Misschien niet helemaal weggelegd voor de meest nuchtere mensen, maar heb je een beetje interesse in mindfullness dan is dit krachtige (letterlijk!) boek zeker een aanrader. Hoewel ik soms wel een beetje verdwaalde in de spiritualiteit (ik ben zelf ook niet heel zweverig), vond ik sommige boodschappen toch heel erg pakkend en zo waar ook. Ik leerde hoe je je kunt overgeven aan het Nu en bewust te zijn van het moment. Zo'n cliché, maar zo waar natuurlijk (iets is niet voor niets een cliché). Tip: lees het boek niet te snel maar telkens even een stukje en geniet - natuurlijk - van dat moment!

Babe, you got this
Dan weer even iets minder zware kost. Of nou ja, dit boek gaat niet per se over de meest lichte facetten van het leven, maar is wel heerlijk geschreven! Ik schreef er ooit al eens een uitgebreide blogpost over, wat in het kort neerkomt op: LEZEN! Met interviews van 23 inspirerende vrouwen worden allerlei interessante thema's behandeld. Ik leerde dat je je moet focussen op de dingen die je leuk vind, je moet kijken naar wat je hebt, hier dankbaar voor moet zijn, dat je doelen moet hebben maar ook open moet staan voor andere dingen die op je pad komen, dat fouten maken mag, dat je verwachtingen zelf creëert en nog veel meer. Het is een echte inspiratieboom en na het lezen heb je echt zin om te beginnen.

Het boek van de vreugde
Het Boek van de Vreugde is misschien wel het meest bijzondere boek wat ik het afgelopen jaar (ooit!) las. Dat kan ook bijna niet anders als er quotes van de Dalai Lama in zitten verwerkt natuurlijk, maar ook: het is op een hele mooie en leesbare manier geschreven met ontzettend veel leerzame levenslessen. Auteur Douglas Abrams zoekt de twee inspirerende mensen een week op om met ze te praten over allerlei belangrijke dingen in het leven en heeft deze gesprekken in een boek op een hele mooie wijze weten vast te leggen. Aartsbisschop Desmond Tutu en spiritueel leider Dalai Lama delen hun inzichten met humor, speelsheid en levensvreugde en geven antwoord op de belangrijke vraag: hoe kunnen we vreugdevol leven ondanks het verdriet en de tegenslagen die bij het leven horen? Ik leerde dat je dingen in perspectief moet zien, dankbaar moet zijn en het leven vooral niet te serieus moet nemen. "Vreugde is niet iets om te leren, maar een manier van leven. Onze grootste vreugde beleven we in diepgaande, liefdevolle en ruimhartige relaties met anderen" AMEN!! Een boek wat iedereen in zijn kast zou moeten hebben staan en perfect om cadeau te doen!

Drive
Ik begon dit boek eigenlijk meer vanuit studiegerelateerd oogpunt te lezen. Maar ook op persoonlijk vlak is deze businessbijbel een topper. Ik heb zelf wel eens momenten dat ik helemaal in een flow zit en overal zin in heb, maar ook momenten dat dit even helemaal niet het geval is. Dit boek legt razendgoed uit wat dit verklaart en hoe je die 'drive' zowel in werkleven als privé te pakken krijgt. De drie factoren autonomy (vrijheid), mastery (bekwaamheid) en purpose (een doel 'in je leven') waren echte eye openers voor mij. Ik leerde dat wanneer je deze drie behoeftes kunt vervullen (en dat kun je!), je veel meer drive en flow ervaart en hier heel blij van kunt worden. De hele theorie vond ik zelfs zo interessant dat ik mijn thesis hieraan heb gewijd! Ik kan hier dus nog heel lang over praten, maar ik zal je er niet teveel mee lastig vallen, Waarom iedereen deze moet lezen? Dat vroeg ook mijn examinator mij tijdens mijn scriptieverdediging. Mijn antwoord: omdat iedereen er wel wat aan heeft om te weten hoe anderen maar vooral ook jezelf gedreven is en word. Want als je die drive te pakken hebt, gaat er een wereld voor je open!

Babe, you got this. Het werkboek
Het meest recente boek wat ik las is het vervolg van Babe, you got this, het Werkboek. Je zult hem ongetwijfeld al eens langs zien hebben komen op een story als je mij volgt op instagram, want ik neem deze grote vriendin overal mee naartoe: het strand, een koffietentje, vakantie... Met pijn in mijn hart beginnen de randjes te beschadigen van het gesjouw, maar volgens de auteurs moet dat juist! Want hoewel dit boek heel wat goeie, inspirerende teksten bevat is het namelijk vooral de bedoeling dat je zélf hierin schrijft. En mensen, ik had nooit gedacht dat ik dit soort werkboeken zo geweldig zou vinden. Heerlijk om door middel van inspirerende boodschappen, oefeningen en vragen na te denken over onderwerpen als passie, doelen, mindset, presentatie en balans. Een paar keer per week pak ik hem er gewoon even bij om op een leuke, maar luchtige manier aan een soort zelfreflectie te doen. Ik leerde állerlei adviezen over dromen, ambities, talent maar vooral heel veel (nieuwe!) dingen over mezelf. Wat het boek echt een dikke aanrader maakt voor iedereen die het leuk vind om te groeien op persoonlijk vlak. Als ik toch een verbeterpuntje moet geven voor de volgende druk: meer schrijfruimte! Man, ik heb dit hele boek zowat volgekladdert haha.


Lees jij ook veel non-fictie? Van welke boeken heb jij het meest geleerd? Ik ben benieuwd naar jouw aanraders en tips!
SHARE:

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Myrthei. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig