vrijdag 28 september 2018

Ciao Lago Maggiore | Relaxed, mooi en actief!Mijn reis naar Milaan en Italië begon met een familietripje naar Zwitserland en Italië, zoals je vorige week al kon lezen. We begonnen onze vakantie op de camping in het Zwitserse deel van Lago Maggiore. Een regio waar ik nog nooit was geweest maar die mijn verwachtingen ruim heeft overtroffen. Wat is het hier mooi! Dit op één na grootste meer van Italië bevindt zich aan de grens met Zwitserland wat het naast de prachtige natuur ook een interessante culturele regio maakt. In de korte tijd dat ik hier was met mijn ouders én een recent tripje naar de 'hoofdstad' heb ik toch nog veel gezien en gedaan bij het meer wat ik jullie niet wilde onthouden!Treinreis Locarno - Domodossola - Stresa 
Onze eerste volle dag aan het meer spendeerden we meteen optimaal: we besloten spontaan de Lago Maggiore Express te doen: één kaartje waarmee je meteen een hele tour krijgt op en langs het meer. 's Ochtends vroeg begonnen we de tocht met een treinreis van Locarno naar Domodossola, volgens de boekjes één van 's werelds mooiste treinreizen. En dat konden wij beamen! Vanuit hier reisden we verder naar Stresa per trein. Na de ochtend voornamelijk in de trein te hebben gespendeerd was het wel lekker om even voet op (Italiaanse!) vaste bodem te zetten. En vooral in Stresa, want wat was dit een prachtig plaatsje! Hierover later meer. Omdat we al even onderweg waren en nog een vol programma hadden, besloten we na een lekkere cappuccino bij de haven meteen de boot te pakken naar één van de Borromese eilanden. 


Borromeo eilanden  
Het beste is natuurlijk om alle eilanden te zien, wat op zich goed te doen is als je een hele (mid)dag in Stresa hebt en niet van treuzelen houd. Vanaf het haventje in Stresa gaat er vaak elk half uur een ferry naar de eilanden, waarbij je vaak maar zo'n tien à twintig minuutjes ter water spendeert. Omdat wij niet alle tijd van de wereld hadden besloten we het bij het populairste eiland, Isola Bella, te houden. De Borromeo familie die de eilanden nog steeds in beheer heeft, heeft zijn best gedaan het rotsachtige eiland tot een waar paradijs te maken. En dat is goed gelukt kan ik je vertellen! Voor het grootste gedeelte bestaat Isola Bella uit het paleis, waar je extra toegang voor moet betalen. Bij gebrek aan tijd is het ons niet gelukt om dit paleis te bekijken, wat er vanaf het water al wel waanzinnig uit zag. Het is vrij prijzig maar ik denk dat dit het geld zeker waard is. Ondanks deze gemiste kans hebben we heerlijk van het eilandje kunnen genieten. Naast het paleis bevind zich er een schattig straatje op het eiland met leuke cafeetjes, restaurantjes en gelateria's. Je begrijpt wel wat we hier hebben gedaan. 

Lago Maggiore per boot 
Op tijd moesten we weer terug zijn op het 'vaste land' om onze terugweg naar Zwitserland te vervolgen. Via de ferry werden we weer opgepikt, waarna we met vele tussenstops bij de meest schattige eilandjes en plaatsen weer aanmeerden bij Locarno. De boottocht duurde zo'n drie uur wat ik zelf vrij lang vond, maar mocht je een andere eindbestemming hebben dan valt dit natuurlijk mee. Het is in ieder geval mooi om Lago Maggiore echt volledig te zien vanaf het water met al haar mooie plaatsjes! 


Steden rondom Lago Maggiore 
En die plaatsjes had het meer dus zeker. Tijdens onze vakantie aan Lago Maggiore zijn we bij meerdere stadjes wezen buurten en werden we meerdere keren positief verrast door de lieflijkheid van de plaatsjes. Cannobio, Canner Riviera en Luino zagen er bijvoorbeeld erg gezellig uit. Ook Locarno is leuk, maar verwacht hier geen Italiaanse prijzen op de menukaarten. Omdat wij in het Noorden verbleven, hebben wij hier vooral de omgeving verkend, maar de meer zuidelijk gelegen plaatsjes zijn vast ook erg mooi! 

Santa Caterina del Sasso 
Op onze weg naar Italië leek het ons leuk om nog even bij één van de must-see bezienswaardigheden van Lago Maggiore te stoppen. Werden we daar even mooi gedwarsboomd. Door een onverhoopte wielerwedstrijd wel te verstaan die de hele stad en wegen naar het klooster in kwestie had afgezet (leuk hoor dat fietsen!!). Meerdere pogingen leidden ons tevergeefs naar een weigerende politieagent op de weg, dus besloten we ons plan te wijzigen en maar gewoon naar het zuiden te rijden. Toch jammer want het klooster zou echt de moeite waard zijn geweest, daarom tip ik heb toch even. Maar ondanks dat hij ons ontglipte, was ook de weg langs de westkant van het meer erg de moeite waard. En de omweg bracht ons ook dat we dermate moesten omrijden dat we langs het luganomeer en het Como meer kwamen! Of zoals de moeder van een vriendin zou zeggen 'het moest zo zijn'. 


Fietsen bij Lago Maggiore 
Over dat fietsen gesproken, dat kon je er dus wel echt even vet goed hé. Wat een wegen. Wauw! Klimmetjes, heuveltjes, uitzichten, afdalingen en ga zo maar door, het hield niet op! Vergeet je fiets dus niet mee te nemen naar dit mooie gebied en laat je wat mooie fietsroutekaarten aansmeren, want die kun je goed gebruiken! En oja, een fietslampje in al de tunnels is ook geen overbodige luxe. Bekijk hier onze route vanaf Tenero naar de Valle Verzasca.


Stresa 
Waar we tijdens mijn vakantie met de parents helaas niet zo lang van het prachtige Stresa konden genieten, besloten we vorige week met mijn Milanese Erasmus vriendinnen een tripje naar de stad te plannen! En wat waren we blij dat we dit hadden gedaan! Stresa is oprecht een plek naar mijn hart: mooie uitzichten, schoon, veel groen, strandjes, leuk centrum, niet te groot, oké een beetje toeristisch maar niet té, lekker en betaalbaar eten én leuke activiteiten om te doen. Zoals het eilandhoppen wat ik eerder vertelde, maar ook de kabelbaan waar wij onze ochtend aan hadden besteed! Voor €19 zit je in de lift naar de top van de Mottarone, een berg direct aan Stresa die je een fantastisch uitzicht over de stad, het meer en het binnenland van Lago Maggiore geeft. Voor de fanatiekelingen staat er ook nog een rodelbaan te wachten! Wij besloten lekker van het uitzicht te genieten en vervolgens naar beneden te gaan. Na even door het centrum te hebben gewandeld en een heerlijke primi piatti te hebben genuttigd bij Pizzeria Centrale, konden we er weer tegen aan! Omdat het nog steeds zondag was, besloten we lekker te relaxen bij het kiezelstrandje van Stresa. Gelukkig waren we nog gezegend met lekkere nazomerse temperaturen en ik heb zelfs nog een kleine duik gepleegd in het lekker warme meer! Het was een topdag. Lekker rozig van de zon en het lekkere ijsje reisden we per trein weer terug naar Milaan. 

Meer outdooractiviteiten 
Lago Maggiore is zoals je leest een ideale bestemming voor een relaxte vakantie, maar ook voor actievelingen. Naast het fietsen, wandelen, varen en de kabelbaan die ik heb gedaan bij het meer zijn er nog veel meer actieve mogelijkheiden in en rondom het meer. Zo worden er veel outdoor activiteiten georganiseerd zoals klimmen, parachutespringen, kanoën, duiken bij de riviertjes en zelfs bungeejumpen! Hoe vet is het om de mooie regio vanuit de lucht te zien! In de winter kun je zelfs skiën in de omgeving. Misschien toch nog maar een tripje plannen in een aantal maanden...


Verblijf op de camping 
Tijdens de vakantie met mijn ouders verbleven we op een glamping in Zwitserland, vlakbij Locarno. Het was een topcamping en de perfecte uitvalsbasis om het noorden van het meer te verkennen! Ik heb op de site van glampings een blog geschreven over de accommodatie, mocht je nieuwsgierig zijn. 

SHARE:

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Myrthei. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig