maandag 31 december 2018

Duurzame voornemens voor het nieuwe jaar: Kleine moeite, groot verschil

Lief Leven (@liefleven) รข€¢ Instagram-foto's en -video's
Deze post zette mij deze week aan het denken. En hoewel ik mijn blog niet meer zo ontzettend vaak gebruik, wilde ik er toch een aantal woorden aan wijden. Niet omdat ik nou per se zoveel impact kan maken met mijn tips, maar toen ik mij er een beetje in ging verdiepen kwam ik toch best wat interessante dingen tegen. Dingen waar iedereen wel wat aan heeft, dus hopelijk jij ook!
Het stomme van het hele klimaatprobleem is: iedereen weet dat het de verkeerde kant op gaat zoals we het nu doen, en iedereen wil ook wel wat doen om de goeie kant op te gaan. Maar op de eindstreep blijven we toch naar de Primark gaan en plastic flessen water kopen. Hoe kunnen we het nou toch anders doen, wat vaak maar een kleine moeite is, maar een groot verschil maakt?

Kleding
Vooral dit Nederlandse tv-programma deed mij de afgelopen weken erg nadenken over kleding en het gebruik hiervan. Als Wageningse student word je al vaker geconfronteerd met de gevolgen van de mega vervuilende kledingindustrie (na olie de meest vervuilende), maar de feiten uit dit programma kwam bij mij wel even binnen. Ik probeer al steeds vaker twee keer na te denken voordat ik een kledingstuk koop, maar nu al helemaal!
kleine moeite: minder 'fast fashion', meer langdurige koopjes
groot verschil: meer duurzame merken: dit vond ik een handig artikel voor leuke, duurzame kledingmerken.

Eten
We weten allemaal al wel langer dat je met eten ook een grote impact kunt maken op het milieu. Ik probeer al wat minder vlees te eten, maar toen ik meedeed aan de vegetariche week afgelopen jaar vond ik dat toch nog even knap lastig. Vooral als je afhankelijk bent van anderen en je ze niet wilt beledigen. Toch wil ik hier in blijven doorzetten:
kleine moeite: minder vlees, vaker kiezen voor ecologisch verantwoorde producten
groot verschil: lokale producten van het seizoen

Vervoer
Op vervoer ben ik persoonlijk al aardig duurzaam, denk ik. Wel merk ik dat ik, vooral in de winter, nog even snel de auto pak. Met name naar die onnozele ritjes naar mijn vriend. En dat terwijl ik vier supermooie fietsen op mijn naam heb staan?! Dus, die fiets kan best wat vaker de schuur uit en hopelijk steunt duo jouw studentenov ook nog dit jaar.
kleine moeite: fietsen!
groot verschil: trein voor langere afstanden.

Verder
Verder zijn er natuurlijk nog genoeg andere dingen die je kunt proberen: water drinken uit een herbruikbare fles, herbruikbare bakjes, een tasje meenemen naar de winkel/supermarkt, ecologische huidverzorging of make-up gebruiken, herbruikbare wattenschijfjes of een zeepkuipje in plaats van flessen shampoo, en ga zo maar door. Het gaat er denk ik vooral om dat je even twee keer nadenkt voordat je iets koopt, omdat je met alles een voetafdruk zet op het milieu.

Al met al zijn dit natuurlijk allemaal kleine dingetjes. En je zult je misschien afvragen of we daarmee echt de opwarming van de Aarde tegengaan. Waar het mij vooral om gaat is een beetje bewustwording: iets vaker stilstaan bij kleding of producten die je doet, handelingen die je uitvoert en beseffen dat het niet altijd nodig is om maar te blijven consumeren. Bewust worden van de uitstoot die je veroorzaakt en de voetafdruk die je zet op de wereld. Als iedereen dit een beetje doet, doen we dit met elkaar toch altijd een beetje veel :)

SHARE:

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Myrthei. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig