donderdag 31 januari 2019

ULTIEME MILAAN HIGHLIGHTS & HOTSPOTS GUIDE | bezienswaardigheden, cultuur en dagtrips


Het is alweer lang geleden dat ik een heuse 'hotspot-guide' heb gedeeld op mijn blog. Maar over Milaan wilde ik toch even wat vertellen. Want ik geloof dat ik nog nooit zoveel uit eten ben geweest en mooie dingen en restaurantjes heb gezien in vier maanden tijd als tijdens mijn uitwisseling. Ik zal niet te veel moeite doen om excuses te verzinnen, maar het zit nou eenmaal bij de Italianen in het bloed: lekker (uit) eten en genieten. En dat heb ik geweten ook! Vandaag deel ik het eerste deel van mijn ultieme Milaan guide: mijn favoriete (culturele) bezienswaardigheden en must-do's in de stad.
Cultuur en architectuur 
Wat betreft cultuur: eigenlijk is alles wat ik hier deel natuurlijk een beetje cultuur, inclusief eten. Toch zijn dit wel echt de culturele highlights van Milaan. Met name de kerken, waar de Milanesen  ontzettend trots op zijn, zijn een must-do om te bekijken als je in Milaan bent.
 De Duomo is natuurlijk dé bezienswaardigheid van de stad. En terecht. Hij is werkelijk prachtig en na hem tig keer te hebben gezien blijf ik elke keer bewonderd. Het is één van de grootste rooms-katholieke kathedralen ter wereld en de grootste in Italië. Ik vond het heel interessant om te horen dat al het marmer wia de Naviglio rivieren vanuit de meren zijn vervoerd om de kathedraal te voorzien van een omhulsel. Verder zal ik hier niet met feitjes gooien, die mag je lekker zelf ontdekken. Je kunt voor een redelijke prijs al naar binnen en het dak op (een echte aanrader voor een mooi uitzicht over de stad en het dak met haar bijzondere kunstwerken en pinakels van dichtbij te zien).
 Het Teatro alla Scala wordt gezien als één van de mooiste operagebouwen ter wereld. Als je van opera houdt, reserveer dan op tijd een kaartje om een echte voorstelling bij te wonen. Wij zijn zelf een kijkje nemen kijken in het museum, waarbij we geluk hadden en de operazaal konden zien buiten de voorstellingstijden.
 Beroemde kunstenaar en alleskunner Leonardo da Vinci ademde natuurlijk één en al Milaan, en andersom. Hij schilderde het bekende 'Het Laatste Avondmaal' in de stad en die hangt in de kerk Santa Maria Delle Grazie. Je kunt deze bekijken, maar door de beperkte beschikbaarheid is het aan te raden om van te voren even te reserveren. Dit kan hier online.
⟡ Zoals ik al zei zijn er ontzettend veel kerken te vinden in Milano, je kunt wel een hele dag vullen met een tour langs alle mooie kerken. Zelf vond ik Basilica San Lorenzo Maggiore erg indrukwekkend, een hele oude basiliek met een prachtige Colonne ervoor. Ook woonde ik een mis bij in de bekende Sant'Ambrogio. Een katholieke kerk vlakbij mijn universiteit, één van de oudste in Milaan. Het gerucht gaat dat de Milanesen hier nog trotser op zijn dan de Duomo, en dat zegt heel wat.Musea
Het leuke van Milaan is dat de stad ontzettend veel leuke musea heeft, hier een kleine greep van wat ik heb gezien:
⟡ Eén van de eerste museu in Milaan die ik bezocht was het GAM, Galleria d'Arte Moderna. Waar ik naar de naam dacht dat ik even een potje moderne kunst zou gaan spotten, had ik dat toch even bij het verkeerde eind. Een klein museum met oude schilderkunst was de tentoonstelling, wat mij een klein beetje tegenviel. Daarentegen vond ik hem toch een bezoekje waard: is het niet voor het prachtige naastgelegen park te bezoeken, dan is het wel voor de zachte prijs (of de heerlijke lunchspot ernaast) (die daarentegen iets duurder is...)
⟡ Een ander historisch museum wat je niet kunt missen is Castello Sforzesco, het mooiste kasteel van Milaan. Hij bevindt zich in het onmisbare Parco Sempione wat ook een bezoekje waard is. Bonustip: bezoek hem op de eerste zondag van de maand, dan kun je gratis naar binnen, net als bij vele andere Milanese musea!
⟡ Je begrijpt: zo'n gratis museumdag ging niet aan mij voorbij. Op de eerste Museum-Zondag bezocht ik er zelfs twee: bovenstaande en museum Novecento. Een moderne kunst museum, leuk, maar vooral leuk om het mooie uitzicht op het plein en de Duomo.
⟡ Op een regenachtige zondag bezocht ik het Fondazione Prada. Een museum met moderne, vreemde, soms mooie kunst uit de collectie van Miuccia Prada. En die heeft me toch flink wat stukken! Ik vond het leuk om eens te zien, maar stond vooral versteld van de geweldige architectuur van het museum.
⟡ Samen met m'n vriend bezochten we op een zaterdagmiddag het Science Museum Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia "Leonardo da Vinci". Een museum over, natuurlijk, techniek waar je heel wat uurtjes kunt besteden om alles te zien en te horen over techniek. En dat hebben we dan ook gedaan. Het was officieel mijn langste (en daarom misschien ook meest vermoeiende) museumbezoek ooit, maar dat krijg je met zo'n nieuwsgierig vriendje. Hij vond het overigens fantastisch en ik moest hem letterlijk het museum uitsleuren, haha.
⟡ Om dan ook maar af te sluiten met mijn mooiste tentoonstelling ooit. Echt waar mensen, als je één ding mag doen in Milaan ga naar dit museum (oké, neem ook even een aperitivo erbij). In de oude stoomfabriek vind je een fantastische tentoonstelling van een bekende surrrealistische kunstenaar, ook maar zonder enig schilderij: de kunst wordt namelijk op een bewonderingswaardige manier getoond door middel van technologie. Hoe dit precies in z'n werk gaat ga ik niet spoilen, maar ik vond het zo indrukwekkend dat die regelrecht op nummer 1 staat en zou veel meer van dit soort digitale voorstellingen willen zien! Inside Magritte, ga dat zien.


Doen
Wat je verder nog kunt doen in de stad:
 Hét park van Milaan is toch wel Parco Sempione, waar ook Castello Sforzesco is gevestigd en haar mooie fontein. In de zomer leuk om lekker rond te wandelen of een picknick te doen, of ideaal om een rondje hard te lopen!
 Ook leuk om te doen wanneer het zonnetje schijnt: een baantje trekken bij het mooiste zwembad van de stad: Bagni Misteriosi. Dit mooie zwembad is één en al cultuur: vroeger zwommen de Milanezen hier ook altijd, maar momenteel dient het als prachtig bad met hiernaast een theater, bibliotheek én bar. Voor een prima bedrag kun je hier niet alleen maar zwemmen, maar ook een aperitivo drinken! En ben je in Milaan tijdens de winter? Dan is de sfeervolle schaatsbaan op het zwembad met een beetje geluk open!
 Als je op zoek bent naar echte ontspanning is de CQ Terme de plek. Ik ben hier zelf niet geweest, maar vrienden waren naar deze bijzondere spa geweest met sauna's in een tram, thermale baden en mooie chillstoelen. Het is aardig prijzen, maar ook hier kun je weer een lekker hapje eten tijdens de aperitivo dus dat maakt een hoop goed :)


Dagtrips
Wat vooral top is aan Milaan is dat het zo centraal in Noord-Italië ligt. Met het goede station ben je zo in een andere mooie stad in de buurt, en die zijn er nogal wat. Hier een paar op een rijtje die je prima kunt bezoeken in een dagje vanuit Milano.
⟡ Bergamo bezocht ik als eerste dagtrip. Een leuk stadje voor een ochtend/middagje, met vooral het oude gedeelte als must-see. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht en kun je lekker een ijsje of pizza eten. 
 Ook voor zonnige dagen is het Comomeer erg leuk. Lekker chillen aan het water, wandelen door Lecco of shoppen in Como.
 Stresa is toch wel mijn favoriete zomerse dagtrip. Plaatsjes aan de meren zijn zo mooi, en daar is Stresa er zeker ééntje van. Vanuit hier kun je met een veerpont het Lago Maggiore op om andere eilandjes op te zoeken. Of blijf lekker op het vaste land en neem de kabelbaan naar boven voor een fantastisch uitzicht. Ik schreef een uitgebreid blogje over het Lago Maggiore, dat kun je hier lezen!
 Omdat ik zelf mijn crossfiets mee heb genomen trok ik er veel op uit per fiets. Heerlijk om even de drukke stad te ontvluchten en de natuur in te duiken. Ook hier schreef ik uitgebreid een blogje over.
 Zo kwam ik twee keer met mijn fiets in Monza terecht. Ook een leuk stadje om te bezoeken omdat het bekend is van het grote paleis en haar park, wat wel eens wordt vergeleken met Versailles. In het park bevindt zich het bekende circuit van Monza wat voor de raceliefhebber onder ons weer interessant is. Ook het stadje zelf is leuk om een pastaatje te eten. En niet zo van het fietsen? Een treinverbinding is ook aanwezig ;)
⟡ Mijn laatste fietstrip was er ééntje naar Pavia. Een stad iets ten zuiden van Milaan wat mij ook erg heeft verrast. Het stadje is bekend van haar oude universiteit en het is gewoon heel erg schattig. Ook leuk voor een middagje!

Zoals ik al zei is Italië natuurlijk het land van de levensgenieters: eten, drinken, wijn, pasta's, pizza's, al het lekkers van de wereld komt voorbij. En ook op het gebied van kunst, mooie architectuur en natuur kan Bella Italia er wat van. Milaan is na Rome de tweede stad van Italië en de belangrijkste van het ontwikkelde Noord-Italië. Het is natuurlijk bekend van de mode, met grote modehuizen die hier hun thuisbasis hebben, maar ook een echte businesstad. Milaan is welvarend en bruisend, een centrum van Italië, een fijne plek om te wonen maar ik moet eerlijk bekennen dat ik het niet aan iedereen aanraad voor een vakantie. Naar mijn mening heb ik meer van de echte Italiaanse cultuur gezien buiten Milaan dan in de stad zelf. Mocht je hier naar op zoek zijn dan kun je beter een bezoekje brengen aan het Toscaanse Florence, Rome of een andere plaats in Italië. Wel is Milaan een ideale uitvalsbasis als je op winter- of zomervakantie bent. Een dagje is leuk, lekker shoppen en lekker eten en wat dingen zien.
SHARE:

Geen opmerkingen

Een reactie posten

© Myrthei. All rights reserved.
Blogger Templates by pipdig